Opatija vratila porez na potrošnju: ‘Ugostitelji ionako nisu smanjili cijene kad smo ga ukinuli’

Vijećnica Nezavisne liste Ive Dujmića Aleksandra Tramontana kazala je kako „plačemo nad sudbinom ugostitelja, a ima jako puno malih poduzetnika koji plaćaju poreze i koji su u mnogo težoj situaciji, a u njima se ne priča, dok naši ugostitelji svi jako dobro žive“.

Opatija – Tri godine nakon što je, u vrijeme predizbornog rata, porez na potrošnju ukinut za područje Grada Opatije, temeljem sinoćnje odluke gradskih vijećnika, ovaj namet ponovo se „vraća u igru“. Doduše, u nešto manjoj varijanti – umjesto 3 posto, od 2020. godine ugostitelji će 1,5 posto svojeg prometa od prodanih pića uplaćivati u gradsku blagajnu. Prema izračunu nove pročelnice za financije Tamare Sergo, očekuje se da će iduće godine Grad Opatija od toga zaraditi ukupno oko 1,5 milijuna kuna.

Sergo je istaknula kako je ukidanje poreza na potrošnju bila kompenzacijska mjera kada je Vlada podigla PDV u ugostiteljstvu te kako s ozbirom na najave smanjenja PDV-a od iduće godine nema više potrebe za njenim zadržavanjem.

– U praksi se pokazalo da se prvotna mjera smanjenja poreza na potrošnju nije istovremeno odrazila na smanjenje prodajne cijene pića koja se oporezuju tim porezom u ugostiteljskim objektima, niti je ista mjera od značajnijeg utjecaja na rezultat poslovanja ugostitelja u gradu Opatiji, budući da predmetni porez na potrošnju zapravo plaćaju krajnji potrošači odnosno korisnici ugostiteljske usluge u ukupnoj cijeni te usluge, kazala je Sergo, objasnivši kako će, kada gost plati kavu od 10 kuna, 15 lipa ići u gradski proračun.

Vijećnik HDZ-a Marko Ćorić istaknuo je kako dio ugostitelja ne posluje kako bi bilo primjereno, kako su dignuli cijene posljednjih mjeseci te kako nije u redu da od tisuća prodanih kava Grad Opatija ništa ne uprihodi.

– Prema najavama, smanjenje PDV-a s 25 na 13 posto neće obuhvaćati sve ugostiteljske objekte, nego samo one koji pružaju usluge pripreme i posluživanja hrane. Dakle, samo o restoranima, ne o kafićima, što je greška jer svi ugostitelji su u istim problemima s visokom stopom PDV-a od 25 posto, replicirao mu je nezavisni vijećnik Neven Varljen koji je kazao kako ga zanima namjena – gdje će završiti novci, odnosno radi li se samo o „krpanju proračuna“ ili će se to ulagati u manifestacije i turističke proizvode.

Pročelnica Sergo je kazala kako se radi o nenamjenskim sredstvima, ali kako su demografske mjere i mjere poticanja poduzetništva dale rezultate te kako se ta sredstva povećavaju iz godine u godinu.

– Ne možemo, međutim, reći da se sredstva utrošiti upravo na te mjere, jer se radi o nenamjenskim sredstvima te će ona biti dio mase sredstava koja će se utrošiti na zadovoljenje javnih potreba, objasnila je Sergo, na što je Varljen kazao da Gradsko vijeće ipak može „namijeniti“ ta sredstva i prilikom izglasavanja proračuna odlučiti koje će stavke podržati.

Gradonačelnik Ivo Dujmić kazao je kako grad za manifestacije izdvaja 4,7 milijuna kuna te kako će omogućiti predstavnicima ugostitelja da se aktivnije uključe u odabir i planiranje tih događanja. Vijećnica Nezavisne liste Ive Dujmića Aleksandra Tramontana kazala je kako „plačemo nad sudbinom ugostitelja, a ima jako puno malih poduzetnika koji plaćaju poreze i koji su u mnogo težoj situaciji, a u njima se ne priča, dok naši ugostitelji svi jako dobro žive“.

– Prije nekoliko dana susreo sam se s predstavnikom ugostitelja Primorsko-goranske županije, koji mi je prenio stavove njihove udruge, pa da ih dodatno pojasnim – nije njima cilj da „upravljaju“ s tih 1,5 milijuna koje će se dobiti porezom na potrošnju, niti traže pomoć za svoj sektor, nego su izrazili želju da se tako prikupljena sredstva ponovo ulože u gospodarstvo, rekao je predsjednik Gradskog vijeća Fernando Kirigin.

– To je jedinstveni porez u Europi, isključivo vezan uz ugostiteljstvo, objasnio je Kirigin.

U konačnici, uvođenje poreza na potrošnju podržali su svi vijećnici, izuzev onih Akcije mladih – Neva Slani bila je suzdržana, a Igor Puž protiv odluke.

 

error: Content is protected !!