Opatijci po domaće bodove u inozemstvo @ 31.Fuchs Rally Velenje 2016.

ak_opatija_motorsport_2016_rally_viliam_prodan

Bit će to na teritoriju Slovenije, gdje se održava treći ovogodišnji ogled najboljih hrvatskih relijaša, a na istome će nastupiti šest posada s područja Kvarnera i Istre.

Katić / Rubinić

Katić / Rubinić

Opatija – Autoklub „Opatija Motorsport“, vodeću klupsku ekipu ovogodišnjeg Prvenstva Republike Hrvatske u auto rallyju, ovog vikenda predvodi sudionik, ove godine i talijanskog i slovenskog prvenstva Buzećan Viliam Prodan za upravljačem ”Peugeota 208 R2“ uz suvozača Zagrepčanina Zorana Raštegorca.

Bit će to na teritoriju Slovenije, gdje se održava treći ovogodišnji ogled najboljih hrvatskih relijaša. Prvenstvo Republike Hrvatske jedna je od četiri bodovne konkurencije predstojećeg ”31. Fuchs rallya Velenje 2016.“ što se 20. i 21.svibnja održava u organizaciji Avto moto turing kluba Velenje na širem području ovog nekad davno znanog rudarskog, ali potom industrijskog centra središnje Slovenije.

Drugu je godinu ovaj tradicionalni slovenski rally u kalendaru bodovanja za Europski rally kup (FIA ERT) koeficijenta 2, uz koji se boduje i Mitropa rally pokal, te Državno prvenstvo Slovenije i Hrvatske.

Butorac/ Lipovac

Butorac/ Lipovac

Uz posadu Prodan-Draženović, boje opatijskog kluba branit će i: Tomas Hrvatin-Marko Stiperski (Renault Clio RS), Marsel Katić-Denis Rubinić (VW Polo) i Mateo Butorac-Matea Lipovac (Citroen C2R2). Svaka od ovih posada trenutno je vodeća u svojim klasama državnog prvenstva. Put Slovenije će i jedna pazinska i jedna riječka posada. Za AK Istra racing team voze Sandi Jugovac-Dirijano Milanović (Peugeot 106 rally), a za AK Rijeka Ivan Pavlović-Elvino Svetić (Renault Clio RS).

Prijavljene su 63 posade (20 manje nego prošle godine) iz osam europskih zemalja, među kojima su hrvatski automobilisti zastupljeni u 18 posada iz sedam klubova. Hrvatske relijaše predvodi najtrofejniji naš relijaš Juraj Šebalj ove godine sa suvozačicom Majom Sabol u Mitsubishi Lanceru evo IX (AK Sveta Nedelja). U identičnom, ali očito i jačem automobilu, startat će ove godine dvostruki pobjednik hrvatskog prvenstva (Kumrovec i Opatija) i trenutno vodeći Mađar Krisztian Hideg koji uz suvozača Istvana Kereka brani boje zagrebačkog AK Delta Sporta uz još sedam klupskih posada.

Hrvatin/Stiperski

Hrvatin/Stiperski

Organizatori su startni broj 1 povjerili višestrukom slovenskom prvaku, veteranu Darku Peljhanu koji se među 17 pobjednika rallya Velenje do sada upisao tri puta 1995.,2004. I 2009.godine. Ovog puta uz Tinu Lazar nastupa u Mitsubishi lanceru evo X. Na startu je od pobjedničke elite još jedan trostruki slavljenik Alex Humar (Renault Clio R3T), a prošlogodišnji tron brani mladi i diljem Europe izvrsni Rok Turk (Peugeot 208). Uz većinu Slovenaca koji su slavili u Velenju jedna je i hrvatska posada. To je daleke 1992.godine uspjelo zagrebačkom tandemu Goran Popović-Mladen Vragović u legendarnoj Lancia Delta HF Integrale.

Sudionike očekuje zanimljiv i nimalo lak itinerer ukupne duljine 307,95 km s 11 brzinskih ispita na šest različitih dionica. Već u petak poslije starta u 13 sati sa središnjeg velenjskog Titova trga samo pola sata kasnije starta prvi od četiri popodnevna brzinca u okolici Šoštanja, a večer se zaključuje od 18,29 sati Superspecialom na prostoru TRC Jezero nadomak urbane zone. Subotnji program kreće već od 8 sati, a prvi BI Laze-Šentilj duljine 12,2 km starta u 8,46 sati. Pobjedničku posadu očekuje se u centru Velenja na cilju u 14,46 sati.

Miroslav Krpan / PodUčkun.net

error: Content is protected !!