Opatijci žele ući u EU

eu_zastava…prema rezultatima ankete HNS-a 60 posto građana podržava ulazak u EU…
…o prednostima i opasnostima ulaska u EU govorila je i Vesna Pusić…

Opatija – Opatijski HNS-ovci, pojačani predsjednicom Nacionalnog odbora za praćenje pregovora o pristupanju Hrvatske EU Vensom Pusić i predsjednicom Županijskog odbora HNS-a Primorsko-goranske županije Nadom Turina Đurić, održali su jučer konferenciju za novinare na temu završetka pregovora s Europskom unijom.
– Kad bi hrvatski građani smatrali da su nam političke elite dobre i da dobro funkcioniraju, da nam ne trebaju druge institucije koje će pomoći u suzbijanju korupcije i drugog lošeg političkog ponašanja, onda bih se složila da nam ulazak u EU nije značajan. Međutim, sigurno možemo ustvrditi da će nam ulaskom u EU za dvije godine donijeti velika poboljšanja po pitanju standarda i ljudskih prava, poručila je Pusić.
Tijekom svibnja opatijski je HNS proveo i anketu među opatijskim građanima, kako bi prikupio njihova mišljenja o pristupanju Hrvatske EU, koja je pokazala kako 60 posto građana podržava ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Pozitivno mišljenje o Europskoj uniji ima 47 posto, a negativno 25 posto građana, koji kao najveće opasnosti ističu strah od povećanja cijena i pada kupovne moći, dok su kao pozitivne posljedice istaknuti smanjenje korupcije te mogućnost slobodnog studiranja, zapošljavanja i izvoza u zemlje članice.
– Osobno, kao najveću prednost ulaska u EU doživljavam ostvarivanje dugoročne stabilnosti. To je vrlo važno u zemlji u kojoj su u posljednjem stoljeću države trajale kraće nego prosječan ljudski vijek. Kao zemlja koja ulazi u EU s ratnim iskustvom iza sebe, prva nakon zemalja osnivačica, možemo “osvježiti” plemenite ciljeve na kojima je nastala EU u vremenu povećane sebičnosti i straha, poručila je Pusić, kazavši da najveća opasnost Hrvatskoj prijeti od mogućnosti da ne iskoristi sve mogućnosti koje joj članstvo pruža.
Davor Žic / Liburnija.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net