Opatiji dodijeljen certifikat “Grad za mlade”

Na Slatini će uskoro zavijoriti prigodna zastava – Grad za mlade…

Opatija – Gradu Opatiji danas je u Zagrebu i službeno dodijeljen certifikat “Grad za mlade” za razdoblje od 2021. do 2024. godine. Priznanje su dodijelili predsjednik Udruge gradova u RH Željko Turk i državna tajnica u Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade Željka Josić. Certifikat dodjeljuje Udruga gradova u suradnji s partnerima – Središnjim državnim uredom za demografiju i mlade, Institutom za društvena istraživanja u Zagrebu, Agencijom za mobilnost i programe Europske unije, Mrežom mladih Hrvatske i Savezom Društava “Naša djeca”.

Certifikat se dodjeljuje nakon što su zadovoljeni strogi standardi kvalitete lokalnih politika usmjerenih mladima, kroz osam tematskih područja: participacija, demografski poticaji i mjere, zapošljavanje, mobilnost, zdravlje i sport, rad s mladima i kultura, obrazovanje, te informiranje. Na natječaj su bila prijavljena 32 hrvatska grada, no certifikat je ponijelo njih svega 9. Uz Opatiju, to su gradovi Karlovac, Koprivnica, Labin, Novska, Rijeka, Šibenik, Varaždin i Zabok.

Gradonačelnik Ivo Dujmić na svečanom je proglašenju u Udruzi gradova preuzeo certifikat i prigodnu zastavu – Grad za mlade što će uskoro zavijoriti na Slatini.

– Grad Opatija je u svojoj kandidaturi istaknuo niz projekata i programa namijenjenih mladima koje provodi već godinama s ciljem stvaranja pozitivnog okruženja za razvoj i djece i mladih u našem gradu. Podsjetimo, Grad Opatija je još 2005. godine, kao jedan od prvih gradova u Republici Hrvatskoj, stekao počasni naziv Grad prijatelj djece, što znači da je prepoznat kao grad koji se vrlo aktivno posvetio unapređenju zdravlja, odgoja i obrazovanja, sporta i rekreacije, kulture i drugih aspekata života djece i mladih. Isto tako, naše najmlađe sugrađane i njihove roditelje podupiremo od rođenja, kroz poticajne mjere u predškolskom obrazovanju, tijekom osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja i dalje na fakultetima. Ujedno, nastojimo potaknuti poduzetnički duh kod mladih odgovarajućim poticajima za početak obavljanja djelatnosti. Mladi su naša budućnost i u potpunosti vjerujem u njih – rekao je gradonačelnik Ivo Dujmić.

Konkretno, Grad Opatija je u okvirima tematskoga područja participacije mladih naveo kako u Opatiji postoji Lokalni program za mlade unutar kojega se potiče participacija mladih, kao i da se podržava volontiranje mladih i njihov aktivan angažman u zajednici. Kada je o mobilnosti mladih riječ, Grad Opatija im sufinancira javni prijevoz, osigurava pristup javnim gradskim ustanovama za mlade s invaliditetom i omogućava prijevoz osoba s invaliditetom. Kod zapošljavanja mladih, nastoji im se pomoći uz stipendije za deficitarna zanimanja, a isto tako, u tijeku je realizacija poduzetničkog start-up inkubatora (Hubbazia) u Villi Antonio. Grad vodi brigu o zdravlju djece i mladih, uz poticanje sportskih sadržaja za mlade, omogućuju se dodatna cijepljenja djece, daje se podrška Savjetovalištu za brak, obitelji i mladež, a potiču se i zdravi stilovi života. Na polju rada s mladima i kulture Grad je partner udrugama na projektima koji su usmjereni prema mladima, primjerice Udruga Žmergo. Demografski poticaji i mjere od iznimnog su značaja, jer u gradu koji dugi niz godina muči problem starenja stanovništva i premalenog godišnjeg broja novorođene djece, valjalo je povući odlučne poteze kako bi se buduće roditelje potaklo na što lakše donošenje odluke o proširenju obitelji. Isto tako, Grad Opatija je u ovoj akademskoj godini dodijelio 55 studentskih stipendija u iznosu od 1.000 kuna mjesečno, te 46 učeničkih u iznosu od 500 kuna, za što je u proračunu osigurano 940.000 kuna.