Opatiji je identitet ozbiljno je narušen, na razini teškog kulturocida, a mjesta poput Ike treba sačuvati i udahnuti novi život

Osim prostor društvene namjene u planu je bio i projekt zdravstvenog centra koji bi razvio i turizam upravo u skladu s karakterom Ike. Sve je to sadašnji gradonačelnik Dujmić 12 godina ignorirao i zanemarivao, poručila je Slani te dodala da će umjesto toga, ‘u Iku biti doneseno dva milijuna europskog novca, koji će postojeći parking, nužan za život hotela, kafića i obrta u Iki, pretvoriti u jednako tako betonski trg’.

Ika – Akcija mladih i Unija Kvarnera, te ja kao gradonačelnica Opatije, donijet ćemo željeni život u naša prekrasna mala mjesta, i pritom očuvati njihov primorski identitet. Opatiji je identitet nažalost ozbiljno narušen, na razini teškog kulturocida, a Ičići i Pobri prepušteni ritmu pikamera i miješalica. Moramo kao zjenicu oka čuvati Veprinac, Volosko i Iku, istaknula je Neva Slani u posljednjem javnom istupu te dodala da je Ika dosad bila zaboravljena, samim tim i netaknuta.

– Izvorni primorski gradić s nevjerojatnim potencijalom. Nakon propasti tvornice ribe Ika je utihnula, a godinama se čeka rasplet te situacije. Moj zamjenik Mladen Žigulić konstantno se zalagao da Grad Opatija kupi barem dio imovine tvornice, što se moglo po gotovo bagatelnoj cijeni, i nudio projekte garaže, društvenog centra s poslovnim prostorima i javne površine koja bi se koristila kao kino na otvorenom, idilična kazališna i koncertna pozornica uz mostić i Baninu, te mjesto za ikarske fešte i održanje našega „ča“. U planu je bio i projekt zdravstvenog centra koji bi razvio i turizam upravo u skladu s karakterom Ike. Sve je to sadašnji gradonačelnik Dujmić 12 godina ignorirao i zanemarivao, poručila je Slani te dodala da će umjesto toga, ‘u Iku biti doneseno dva milijuna europskog novca, koji će postojeći parking, nužan za život hotela, kafića i obrta u Iki, pretvoriti u jednako tako betonski trg’.

– Moramo biti jasni – parkingu nije mjesto na obali idiličnog primorskog gradića. No, zašto nije Grad prvo riješio taj problem, posvetio se Dražini, a onda krenuo u izvedbu trga? Trg je mjesto života, trg nije ravna površina popločana betonskim pločama. Upravo zbog toga bila sam kao vijećnica protiv odluke Gradskog vijeća kojom se projekt trga pokrenuo, jer je redoslijed koraka promašen i ugrožava opstanak djelatnosti u Iki, a time i obitelji koje se njima bave. Ika bez parkinga postaje mjesto na obali kroz koje se proveze, a ne zaustavlja. I kao završni udarac mandata gradonačelnika na odlasku, u Iki nastaje prvi mastodont, kao rekonstrukcija zgrade srušene u povlačenju Nijemaca zadnjih dana drugog svjetskog rata. Evidentno je da zgrada nije imala poziciju koju ima danas, niti današnje gabarite. Kako to stručnjaci iz Grada nisu primijetili i uložili žalbu? Zgrada nema okućnicu, ali ni, zamislite, garažu ni parkirna mjesta! Dodatno, nekad se prostirala i na parceli koja je danas gradska. Zašto Grad onda nije iskoristio pravo gradnje, pa barem omogućio mladim Ikarima nekoliko stanova? Vrijeme je za političku promjenu i novi život Ike, istaknula je Slani.