Opatijski dječji dan 2013.: Maraton prijateljstva i tolerancije

Liburnija.net: S jučerašnje tiskovne konferencije...

Liburnija.net: S jučerašnje tiskovne konferencije…

Maraton će se trčati od Hotela “Bristol” Opatija do kupališta Slatina, 13. lipnja 2013. s početkom u 10.30 sati. Na kupalištu Slatina bit će postavljen “Dječji razigrani grad” u kojem će se svi sudionici moći okrijepiti, zaplesati, poigrati i zapjevati.

Opatija – U prostorijama Društva “Naša djeca” jučer je održana konferencija za medije na kojoj su dječji gradonačelnik Ivan Tancabel i vijećnici Dječjeg gradskog vijeća Katja Knežević i Karlo Brckan najavili “Maraton prijateljstva i tolerancije”. Konferenciji su prisustvovale i stručna suradnica za odgoj i obrazovanje u Gradu Opatiji Marta Berčić i tajnica DND-a Sanja Škorić.

Na inicijativu Dječjeg gradskog vijeća Opatija, a u organizaciji Gradskog koordinacijskog odbora akcije Grad Opatija – prijatelj djece, Društva ”Naša djeca“ Opatija, KŠR ”Gorovo“, Osnovne škole ”Rikard Katalinić Jeretov“ Opatija i Dječjeg vrtića Opatija, u okviru Opatijskog dječjeg dana, ove će se godine po prvi put održati “Maraton prijateljstva i tolerancije”.

– U Europskoj godini aktivnog građanstva tema našeg Opatijskog dječjeg dana bit će tolerancija i prijateljstvo. Tolerancija je poštovanje, prihvaćanje i uvažavanje bogatstva različitosti u našim kulturama, naša forma izražavanja i način da budemo ljudi. Ona je zasnovana na znanju, otvorenosti, komunikaciji i slobodi mišljenja, savjesti i uvjerenju. Tolerancija je harmonija u različitostima. Kako su netolerantna ponašanja često uzroci sukoba i nasilja Dječje gradsko vijeće grada Opatije odlučilo je organizirati veliki “Maraton prijateljstva i tolerancije”. Naš je maraton simboličan i mogu ga istrčati svi. Cilj mu je promicati međugeneracijsku solidarnost djece i odraslih i senzibilizirati javnost za tolerantno i prijateljsko ponašanje, istaknuto je na pressici.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Maraton će se trčati od Hotela “Bristol” Opatija do kupališta Slatina, 13. lipnja 2013. s početkom u 10.30 sati. Na kupalištu Slatina bit će postavljen “Dječji razigrani grad” u kojem će se svi sudionici moći okrijepiti, zaplesati, poigrati i zapjevati.

– Sudionici Maratona bit će djeca predškolske, osnovnoškolske i srednjoškolske dobi, djeca s teškoćama u razvoju, osobe s invaliditetom, mame, tate, none i nonići, “Klub 60+” Opatija, poznate ličnosti iz Opatije – sportaši, pjevači, svi ljudi dobre volje i plemenitog srca. Pozivamo Vas da podržite “Maraton prijateljstva i tolerancije” Dječjeg gradskog vijeća Opatije svojim aktivnim uključivanjem, poručili su mali vijećnici Ivan, Katja i Karlo. U sklopu projekta Dječje gradsko vijeće Opatija je objavilo i natječaj za ”Najtolerantniji plakat“ koji traje do 31.05. 2013., dodali su organizatori.

Stručna suradnica za odgoj i obrazovanje u Gradu Opatiji Marta Berčić naglasila je kako u Opatiji djeca sama predlažu akcije i projekte, a odrasli im pomognu organizirati ih. Pozvala je sve građane svih dobi da se uključe u Maraton prijateljstva i tolerancije te istaknula kako sudionici neće nositi majice s brojevima, već simbolične lente s porukama prijateljstva.
Također je najavila izložbu dječjih radova u prostorijama bivše trgovine Dekor, na kojoj će polaznici vrtića, škole, DND-a i strip radionice svojim radovima pokazati kako žive u svom gradu, a bit će izloženi i radovi pristigli na natječaj za Najtolerantniju poruku i plakat. Izložba će se moći pogledati od 10. do 21. lipnja.

Nikola Cvjetović / Liburnija.net

error: Content is protected !!