Opatijski HNS o slučaju LRH

Marko Lovretić, Marina Gašparić, Ksenija Baždarić

Predstavnici HNS-a Opatije odgovorili su na jučerašnjoj konferenciji za novinare na kritike malih dioničara LRH vezane uz prijedlog novog Zakona o preuzimanju dioničkih društava koju su predložili saborski zastupnici Kukuriku koalicije.

Opatija – Zašto se u ”slučaju LRH” koristi kao element zastrašivanja, upitali su se HNS-ovci predvođeni predsjednicom i zamjenicom gradonačelnika Opatije Marinom Gašparić, te ponudili odgovor da je ”povratak pravde i rješavanje slučaja LRH kakvo se predlaže – jer drugog rješenja nema – u funkciji ispunjavanja obveza iz Pretpristupnog ugovora.

– Nitko nema ništa protiv malih dioničara. Želimo vjerovati da su mali dioničari pošteno platili svoje dionice. Ali i građani Liburnije su ih pošteno platili. Imovina ili novac, sve to predstavlja dio vrijednosti tvrtke. Neka se obeštete mali dioničari, naši državljani ili strani. Ali neka to učine oni akteri koji za današnju situaciju snose odgovornost, kazala je Marina Gašparić.

Istaknula je i kako je ”prema saznanjima već je u 13 slučajeva došlo do retroaktivne primjene pa ne znam što bi smetao 14 slučaj koji se ne bi ticao nikoga osim LRH” te podsjetila da je jedino kod LRH već u postupku pretvorbe utvrđena visina imovine bivše Općine Opatija u ukuonoj imovini tvrtke, što je potvrdio i nalaz Državne revizije ”koja ne osporava izvorno pravo lokalne samouprave na dionice”, kao i HFP koji je u srpnju 1995. godine donio Rješenje o pretvorbi, iako je to rješenje ”prekršio” deset godina kasnije u pokušaju predaje i dijela dionica koje pripadaju Opatiji SN Holdingu i DOM Holdingu.

– Vlada najprije 2007. godine daje suglasnost na potpisivanje sporazuma gdje se priznaje izvorno stjecanje dionica, da bi 2010. g dala upravo suprotan prijedlog; da se ne radi o izvornom stjecanju, već sporazum iz 2007. godine proglašava ništetnim, a obvezuje SN Holding da nam on prizna pravo na dionice, te se pita zbog čega je HANFA ovog proljeća obustavila trgovanje INA-inim dionicama, a to nije učinila 2007. godine prije potpisivanja ‘spornog’ sporazuma kad je dionica LRH porasla tri puta, dodala je Gašparić.

Također, podsjetila je da je procjenjena vrijednost poduzeća na dan 30.11.1991.g. iznosi 10.974.635.000 HRD ili 260.199.000 DEM – primjenjen je tečaj od 42,17 HRD za 1 DEM. A tečaj na dan 30.11.1991. iznosio je 13,00. HRD za 1 DEM. Da je primjenjen taj tečaj, vrijednost LRH bi iznosila 844.202.692 DEM ili za 224,45% više! Postavlja se već tada pitanje: kome odgovara niska vrijednost tvrtke izražena u DEM? Kako niti Vlada niti druge državne institucije ne poduzimaju ništa nakon takvog nalaza državne revizije, istaknuto je na tiskovnoj.

– Običan se čovjek, ne treba za to biti neki poseban stručnjak, jednostavno ne može oteti dojmu da se sve to nije događalo slučajno. Sve je to dio jednog smišljenog projekta koji se provodio dugo godina. Scenarij odličan, režija još bolja. Bilo bi krajnje vrijeme da se taj projekt konačno sruši, zaključila je Gašparić.

Davor Žic / Liburnija.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net