Opatijski profesori među najboljima u zemlji

Opatijski profesori među najboljima u zemlji

Nagrađeni nastavnici Siniša Topić i Dragica Rade

Postoji grčka izreka koja kaže: Ako nemate krojača, hodat ćete goli, ako nemate postolara, hodat ćete bosi, a ako nemate učitelja, neće ni vas biti!

Zagreb – Ministarstvo znanosti i obrazovanja nagradilo je 510 najboljih profesora i nastavnika u Hrvatskoj, među kojima su i profesorice Milana Međimorec i Dragica Rade iz Osnovne škole „R. K. Jeretov“ Opatija te Opatijac Siniša Topić iz Osnovne škole „Andrija Mohorovičić“ Matulji. Na Svjetski dan učitelja nagrade im je na svečanosti održanoj u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici uručila ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, a svi nagrađeni dobili su uz priznanje i novčani dio nagrade u iznosu od deset tisuća kuna.

Dragica Rade i Milana Međimorec

Pravilnikom o nagrađivanju učitelja, nastavnika, stručnih suradnika i ravnatelja propisani su kriteriji vrednovanja, a bodovali su se mentorstvo učenicima na natjecanjima, vođenje predavanja, radionica i edukacija, rad s darovitim učenicima, objava stručnih članaka, nastavnih materijala i obrazovnih sadržaja, vođenje projekata, edukacija svojih kolega, unapređenje rada škole, ali i obrazovnog sustava u cjelini. Na poziv se mogao javiti nastavnik koji je u godini ostvario najmanje 15 bodova iz barem tri zadane kategorije.

Profesorica matematike i informatike i učitelj savjetnik Dragica Rade nagrađena je za mentorstvo učenicima na natjecanjima na državnoj razini, izradu digitalnih obrazovnih sadržaja i za autorstvo udžbenika. Predaje već 20 godina, od toga 20 u opatijskoj školi. U protekloj je školskoj godini bila mentorica Jakovu Celinu iz 8.a koji je na državnom natjecanju osvojio 2. mjesto u kategoriji programski jezik LOGO.

– Niz godina predavala sam informatiku, a danas predajem i matematiku. Posebno volim raditi s darovitim učenicima i pripremati ih za natjecanja. Naši učenici sudjeluju na natjecanjima iz informatike na županijskoj i na državnoj razini te na međunarodnim natjecanjima Klokan i Dabar koji potiču računalno i logičko razmišljanje. Želja mi je učenike naučiti razmišljati i rješavati programske zadatke jer će im to omogućiti da lakše savladavaju gradivo ostalih predmeta. Mnogo godina vodila sam GLOBE program (Globalno učenje i opažanje za dobrobit okoliša) te smo svake godine odlazili na državna natjecanja sa zanimljivim projektima poput mjerenja atmosferskih prilika, ispitivanja tla, mora i potoka na Učki i promatranja oblaka gdje smo osvajali mnogobrojna priznanja i nagrade. Autorica sam udžbenika iz informatike, a izrađujem i digitalne obrazovne sadržaje. Informatika je u petom i šestom razredu sada obavezni predmet, dok je u višim razredima izborni. Učenici vole informatiku i žele naučiti koristiti računala. Dobro je da postaje redovni predmet jer će učenicima ta znanja biti korisna u nastavku školovanja, kao i u kasnijem životu. San je svakog učitelja da zainteresira učenike za svoj predmet, a kada ga netko od njih izabere za svoj životni poziv, ispunjena nam je najveća želja, istaknula je Dragica Rade.

Magistra znanosti o književnosti Milana Međimorec nagrađena je za mentorstvo učenicima koji sudjeluju na natjecanjima i smotrama na državnoj i međunarodnoj razini, za predavanja i radionice na međužupanijskoj, regionalnoj i državnoj razini te doprinos struci radom u strukovnim udrugama koje potiču, razvijaju i unapređuju struku. Profesorica Međimorec predaje hrvatski jezik 26 godina, od kojih 17 u opatijskoj osnovnoj školi.

– Predajem predmet za koji učenici obično kažu „Ah, taj hrvatski“. U vremenu digitalizacije i novih tehnologija potaknuti učenike da posegnu za knjigom i uživaju u čitanju najveći je izazov s kojim se nose današnji nastavnici hrvatskog jezika. Kada sam tek počela raditi, učenicima je knjiga bila bliža i zabavljali su se čitajući, dok danas čitaju druge sadržaje putem nekih drugih medija. I kada pridobijete čitatelja, izazov je potaknuti ga da svoje misli stavi na papir i krene u istraživanje sebe i svijeta u kojem živi. Potaknuti djecu da zavole pisanje najveća je sreća za jednog učitelja. Prošle školske godine sudjelovala sam kao mentorica na tri državna, tri međunarodna i nekoliko županijskih natječaja. Poseban uspjeh postigli smo na natječaju „Tin Ujević i ja“ gdje je Paola Šavor iz 6.a osvojila prvo, a Sara Simunić iz 6.a drugo mjesto i po prvi put u 29 godina održavanja natječaja dogodilo se da je jedan mentor osvojio dva prva mjesta. Moji su učenici već niz godina u samom vrhu na nacionalnim natjecanjima, istaknula je Milana Međimorec te dodala kako je to rad najčešće u slobodno vrijeme, mimo redovnih zaduženja, često vikendima i ne ulazi u plaću. Za kraj se osvrnula i na aktualni štrajk nastavnika:

– Postoji grčka izreka koja kaže: Ako nemate krojača, hodat ćete goli, ako nemate postolara, hodat ćete bosi, a ako nemate učitelja, neće ni vas biti!

Profesor informatike i učitelj savjetnik Siniša Topić nagrađen je za mentorstvo učenicima, autorstvo udžbenika i uređenje mrežnih stranica škole. Već 20 godina radi u Osnovnoj školi „Dr. Andrija Mohorović“ Matulji, gdje se zaposlio odmah nakon završetka Filozofskog fakulteta u Rijeci. Osnovnu je školu pohađao u Opatiji gdje i danas živi te završio Gimnaziju Andrije Mohorovičića u Rijeci.

Siniša Topić

– Veseli me rad u školi, a posebno rad s nadarenima, pripremajući ih na dodatnoj nastavi za natjecanja i stvarajući s njima zanimljive i korisne sadržaje: računalne igre, aplikacije, obradu fotografije i videa, web stranice i slično. Sudjelovali smo na brojnim natjecanjima i osvajali nagrade, od čega bih posebno izdvojio državne prvake iz programiranja te osvojeno drugo mjesto u državi, kao i u pojedinačnom nastupu prva mjesta u robotici u regiji. Prošle godine na natjecanju iz informatike Dabar 13 učenika naše škole ušlo je u 10 posto najuspješnijih u državi. U dosadašnjem radu u suradnji s drugim učiteljima škole sudjelovao sam u realizaciji projekata na međunarodnom nivou te smo bili sudionici brojnih finala. U organizaciji Hrvatskog saveza informatičara vodio sam niz godina radionice na informatičkom kampu na Krku, a prošle godine sam u desetak osnovnih i srednjih škola u sklopu priprema djelatnika za provođenje cjelovite kurikularne reforme bio Carnetov trener za provedbu radionica “Kako uspješno učiti u online okruženju“. U dugogodišnjoj suradnji s izdavačkom kućom Alfa, autor sam udžbenika i radne bilježnice iz informatike za učenike od 5. do 8. razreda te sam producirao multimedijske materijale, učeničke CD-e, a za učitelje metodički DVD. Kao administrator škole uređujem web stranice škole. Uslijed sveopće digitalizacije, škola danas donosi brojne izazove mladim naraštajima, zbog čega je uloga nas učitelja jako važna u procesu pripremanja i osposobljavanja učenika za izazove koji slijede. Učenici jako vole informatiku, izuzetno su motivirani i nemaju straha od tehnologije, a posebno me veseli spoznaja da sam makar i manjim dijelom svojim trudom, zalaganjem i pristupom pozitivno utjecao na razvoj tih mladih ličnosti. Neki od njih su danas vrsni IT stručnjaci ili se bave zanimanjem u kojem je uporaba računala važna. Također mi je drago kad me posjete u školi kao jednog od svojih učitelja kojeg se rado sjećaju, istaknuo je Siniša Topić.