Opatijski umirovljenici spremni za informatičke izazove…

penzici_2011-1…osim tečaja za umirovljenike, udruga organizira i filmsku radionicu za osnovnoškolski uzrast…
…trinaest umirovljenika pohađa prvi tečaj…
…osnovni motiv za pohađanje tečaja kod svih polaznika je korištenje e-maila…

Opatija – Jedna od učionica u Vili Antonio, postala je ‘utočište’ za umirovljenike željne poznavanja osnova informatike te korištenja kompjutera u svakodnevnim prilikama.
– Tečaj se sastoji od 20 školskih sati – 20 sati osnovnog tečaja i 20 naprednog. Na osnovnom tečaju učimo poznavanje računala, poznavanje Worda, Excela, osnove korištenja Interneta, te korištenje Skypea – kako napraviti svoj račun, uputiti poziv i sl. Napredni tečaj sadržavati će napredno korištenje ‘pojačanog’ Worda, Excela, ali i obradu fotografije. Tečaj je u potpunosti prilagođen polaznicama, obzirom da smo ostali zatečeni, koliko ih zanima obrada fotografije, kazao nam je Gordan Grgurina iz multimedijalne udruge Lapiš.
U kratkom razgovoru s polaznicima, saznali smo da je osnovni motiv bio – držati korak s vremenom – te nastavak nadogradnje znanja uz pomoć unuka.
– Prijavili smo se da ne budemo u zaostatku s korištenjem novih tehnologija, koje su danas sastavni dio svakodnevnog života. No, jedan od razloga su unuci i naša djeca. Moj sin živi u Kanadi, i svaki put mi kaže da sam nepismena i da mi ne namjerava odgovarati na pisma pisana ‘rukom’, nego da otvorim e-mail – pa da možemo normalno komunicirati, kazala je jedna polaznica.
Druga polaznica je dodala da je problem u činjenici da danas e-mail imaju svi, a ona da do ovog tečaja nije znala upaliti kompjuter.
– Više od 13 godina živjela sam vani, i naravno da imam potrebu kontaktirati ljude s kojima sam se družila, no glavna prepreka mi je bio kompjuter. Nadam se, da sam pohađanjem ovog tečaja, napravila odličnu stvar za sebe. No, s ovim osnovnim znanjem i unuci će imati više strpljenja za nastavak učenja kod kuće, dodala je jedna od polaznica.
– Tečaj se održava u organizaciji multimedijalne udruge Lapiš, u suradnji s klubom 60+, obzirom da oni okupljaju većinu starije populacije. Prva grupa ima 13 polaznika, i uskoro će dobiti svoje ‘diplome’, dok druga grupa starta početkom studenog. tako da smo odmah popunili dve grupe. Tečaj za umirovljenike je potpuno besplatan, a svi zainteresirani mogu se prijaviti u prostorijama kluba 60+, dodao je Gordan Grgurina iz multimedijalne udruge Lapiš.

Liburnija.net: Najhrabriji poziraju, dok je ostatak polaznika 'opravdano' napustio učionicu...

Liburnija.net: Najhrabriji poziraju, dok je ostatak polaznika 'opravdano' napustio učionicu...


Nikola Cvjetović / Liburnija.net