Općina Lovran dobila status ‘prijatelja djece’, Opatiji dodijeljena povelja za akciju ‘Opatijski sportski dan’

opcina_lovran_prijatelj_djece_povelja

Gradu Opatiji dodijeljena je povelja za provedenu akciju “Opatijski sportski dan“, dok je Općini Lovran dodijeljena povelja za akciju “Donosimo Čabranima poljubac topli da im snijeg brže okopni“.

Lovran, Opatija – Općini Lovran početkom ovog tjedna dodijeljen je prestižan status ”prijatelj djece“ pa sada čak 10 jedinica lokalne samouprave u Primorsko-goranskoj županiji ima status grada/općine prijatelja djece, najviše od svih hrvatskih županija. Dodjela statusa održala se u okviru godišnjeg savjetovanja koordinatora akcije ”Gradovi i općine – prijatelji djece“, održane u Starogradskoj vijećnici u Zagrebu, povodom 25 godina Konvencije UN-a o pravima djeteta i 15 godina akcije ”Gradovi i općine – prijatelji djece“. Ovaj prestižni naziv je najviše javno društveno priznanje sredinama koje sustavno brinu o zaštiti djece i njihovim pravima i potrebama. U konkurenciji za dobitnika prestižnog naziva “Grad/Općina – prijatelj djece“ ove godine osim općina Lovran i Mrkopalj, bili su i gradovi Split i Nova Gradiška.

Lovranski mališani za Čabar

Lovranski mališani za Čabar

Uz status, akcija koju su u veljači ove godine zajedno osmislili i proveli Upravni odjel za socijalnu politiku i mlade PGŽ, društva Naša djeca Opatije i Lovrana pod nazivom ”Donosimo Čabranima poljubac topli da im snijeg brže okopni“ dobila je povelju za Naj-akciju u 2014.godini. Riječ je o akcijama koje predstavljaju projekte osmišljene, organizirane i provedene od strane djece, usmjerene na poboljšanju života djece u lokalnoj zajednici.

Akciju Gradovi i općine prijatelji djece 1999. godine zajednički su pokrenuli Savez društava Naša djeca Hrvatske i Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju, uz pokroviteljstvo UNICEF-a te Saveza gradova i općina. Program akcije obuhvaća sva područja života djeteta u lokalnoj zajednici te afirmira aktivnosti cjelokupne zajednice ka dobrobiti djece, stvarajući sigurno i poticajno okruženje za najmlađe stanovnike zajednice.

– Prihvaćena je inicijativa Primorsko-goranske županije za pokretanje statusa regija i županija prijatelja djece, a želja nam je da taj status najprije dobije Gorski kotar, a onda i naša Županija. Ovim putem upućujemo i čestitke na trudu i zalaganju ponajprije djeci, njihovim profesorima, roditeljima i odgojiteljima kao i načelnicima općina Lovran i Mrkopalj na zasluženom priznanju i dodjeli statusa prijatelja djece, poručili su odgovorni.

Savjetovanju su se okupili brojni predstavnici iz gradova i općina koji sudjeluju u Akciji te državnih, gradskih i općinskih tijela, ureda i ustanova te djece iz Dječjih vijeća i foruma koji provode i podupiru ovaj program u Hrvatskoj.

Opatijski sportski dan

Opatijski sportski dan

Predstavnici Dječjeg gradskog vijeća Opatije i Dječjih foruma Opatija i ogranka Lovran na Savjetovanju su predstavili sudjelovanje na međunarodnoj konferenciji ”Djeca pokretači promjena u društvu“ (CATS) održanoj u švicarskom gradiću Caux od 25. srpnja do 3. kolovoza. Cilj konferencije bio je razvijati i podržavati zajednice koje poštuju pravo participacije djece i mladih, poticanje međusektorskog partnerstva, zagovaranje dječje participacije te primjere dobre prakse dječje participacije u svijetu. Predstavnici DGV-a i DF-a tijekom svog posjeta Zagrebu, u društvu pravobraniteljice za djecu Ivane Milas Klarić, posjetili su izložbu pod naslovom “25 godina Konvencije o pravima djeteta – koliko je poznajemo i poštujemo?“ postavljenoj u Uredu pravobraniteljice za djecu, u prostoru Male kuće dječjih prava.

Nikola Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!