Općina ove godine stipendira 96 učenika i studenata @ Matulji

Akcija mladih i Zenil Oblak protiv copy/paste proračuna @ Matulji

Od 96 dodijeljenih stipendija 37 se odnosi na najuspješnije srednjoškolce, 3 na deficitarna zanimanja, a dodijeljene su i 2 socijalne i čak 54 studentske stipendije. Za sve to, Općina Matulji je kroz Proračun za 2013. godinu za osigurala ukupno 517.000 kuna.

Matulji – U novu je 2013. godinu čak 96 najuspješnijih studenata i srednjoškolaca Općine Matulji ušlo sa stipendijama uplaćenim na njihove žiro-račune kao svojevrsnim poticajom odnosno nagradom za izvanredne rezultate postignute tijekom prethodne godine školovanja.

– Ova izuzetno velika brojka stipendista, kojih je za 13 više u odnosu na proteklu godinu, pokazuje da Općina Matulji ima izuzetne mlade ljude, ali i da su stipendije značajan poticaj i potpora za koju se mladi tijekom studija odnosno srednjoškolskog obrazovanja itekako trude i nastoje ostvariti rezultate koji zadovoljavaju kriterije za ostvarenje stipendije. A da su kriteriji poprilično visoki govori i činjenica da je prosjek za studente 4,0 i više dok je za srednjoškolske stipendije potreban prosjek od 4,5 i više iz prethodne školske godine tj. prosjek 5,0 iz sedmog i osmog razreda osnovne škole za polaznike prvih razreda srednjoškolskog obrazovanja, kazala je zamjenica matuljskog načelnika Eni Šebalj.

Od 96 dodijeljenih stipendija 37 se odnosi na najuspješnije srednjoškolce, 3 na deficitarna zanimanja, a dodijeljene su i 2 socijalne i čak 54 studentske stipendije. Za sve to, Općina Matulji je kroz Proračun za 2013. godinu za osigurala ukupno 517.000 kuna. Svi koji su zadovoljili kriterije Odluke o stipendiranju dobili su stipendije koje za ovu godinu za srednjoškolce iznose 400, a za studente 600 kuna mjesečno kroz deset mjeseci.

– Studenti stipendisti dobili su i poticaj u smislu dodatnog sufinanciranja autobusnih karata. Tako će u 2013.godini Općina Matulji studentima stipendistima dodatno sufinancirati autobusne karte i to ukupno u visini od 53 posto – što je 20 posto više u odnosu na 33 posto, koliko cijene autobusne karte Općina Matulji sufinancira svim studentima. Autobusne karte srednjoškolcima Ministarstvo sufinancira sa 75 posto dok preostalih 25 posto sufinancira Općina Matulji, tako da svi srednjoškolci sa područja Općine imaju besplatne autobusne karte. Svima onima koji redovno studiraju ili pohađaju srednjoškolsko obrazovanje izvan PGŽ Općina će također u dijelu sufinancirati prijevoz, a na njihov zahtjev i dostavljanje potrebne dokumentacije, kazala je Šebalj.

Inače, svečana dodjela stipendija za akademsku odnosno školsku 2012./2013. godinu održala se je u Hangaru u okviru Božićne šetemani. Tom prilikom dodijeli je prisustvovao i veliki broj roditelja nakon čega je održan i prigodni domjenak te program za mlade u kojem je poznati mladi komičar Ivan Šarić nasmijao sve prisutne.

– U dobrom raspoloženju stipendisti su ušli u novu godinu, a za očekivati je da će im i 2013. biti jednako uspješna jer je iza njih stoje odlični dugogodišnji rezultati i veliki trud kojim sigurno kroče prema svojim ciljevima. Neki stipendisti ove godine završavaju studije. Mnogi od njih odlično su se predstavili tijekom 40 sati volonterskog rada kojim doprinose lokalnoj zajednici i bili veoma zapaženi u raznim ustanovama . Općini Matulji biti će čast ovim uspješnim mladim ljudima dati im preporuku prilikom njihova prvog zapošljavanja, zaključila je Šebalj.

Davor Žic / Liburnija.net

error: Content is protected !!