Općina se uključila u udruženje europskih gradova @ Matulji

opcina_matulji_foto

Radi se o društvu bez kapitala čiji cilj nije stvaranje profita, nego poboljšanje rada svojih članova, a u njemu će se povezati hrvatski gradovi i općine sa svojim pandanima iz talijanskih regija Emiglia Romagna, Lombardia, Veneto i Friuli Venezia Giulia.

Matulji – Općina Matulji uključila se u europsko interesno udruženje ”Peoples and Cities of Europe EGIU”, koje okuplja niz jedinica lokalne samouprave iz Italije i Hrvatske.

– Radi se o prvom javnom udruženju, budući da su dosad slična udruženja organizirali tek predstavnici nekih strukovnih udruga. Ovakav oblik dosad ne postoji u Europskoj uniji, a njegov je cilj stvaranje partnerstva za koordiniranje aktivnosti vezane uz projekte i fondove EU. Cilj udruženja jest okupljanje manjih općina kako bi se lakše pristupalo sredstvima iz europskih programa. Treba iskoristiti ovaj alat koji dosad u Hrvatskoj nije pokrenut, kazala je Doris Sošić iz regionalne razvojne agencije Porin, koja je predstavila projekt matuljskim vijećnicima.

Radi se o društvu bez kapitala čiji cilj nije stvaranje profita, nego poboljšanje rada svojih članova, a u njemu će se povezati hrvatski gradovi i općine sa svojim pandanima iz talijanskih regija Emiglia Romagna, Lombardia, Veneto i Friuli Venezia Giulia. Formalni osnivači društva su Grad Trogir s hrvatske, te Comune di Stia s talijanske strane, ali ”u prvom valu” u njegov rad trebalo bi se uključiti desetak jedinica lokalne samouprave te pet institucija poput lokalnih akcijskih grupa iz Italije, kao i Matulji, Kastav, Lovran, Mošćenička Draga, te još niz institucija iz Hrvatske.

– Europska unija jako cijeni udruživanje. Vi ste mala jedinica lokalne samouprave i u hrvatskim okvirima, a posebice i u EU. Kao takva ćete uspjeti ”progurati” neki projekt, ali ćete se možda iscrpiti tražeći partnere koji vam odgovaraju u njegovoj prijavi. U ovoj situaciji, već imate velik broj potencijalnih partnera na raspolaganju, povezanih zajedničkim interesima, i odmah preskačete jednu fazu, objasnila je Sošić.

Inače, na pitanje vijećnika HDZ-a Alana Ujčića o dosadašnjim rezultatima matuljskih projekata prijavljenih za financiranje iz europskih fondova, djelatnica u Općini zadužena za taj sektor, Astra Gašparini, kazala je kako ”dosad nije povučen niti jedan eurocent”, jer su četiri prijavljena projekta odbijena.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!