Općini Viškovo odobreno 2,47 milijuna kuna za EU projekt „Za sretnije djetinjstvo“

Uvjerena sam da ćemo ovim projektom povećati socijalnu uključivost ranjivih skupina djece s područja Viškova, Kastva i Kostrene odnosno Urbane aglomeracije Rijeka kako bi se potaknulo njihovo sudjelovanje u društvu, istaknula je općinska načelnica Sanja Udović.

Rijeka – Podrška djeci s teškoćama u razvoju, problemima u ponašanju te djeci slabijeg socijalno-ekonomskog statusa – za sretnije djetinjstvo – naziv je projekta za kojeg je Općini Viškovo putem ITU mehanizma iz Urbane aglomeracije Rijeka odnosno Europskog socijalnog fonda odobreno 100-postotno financiranje u iznosu od 2.469.954 kuna.

Prijavitelj projekta je Općina Viškovo, a partneri su Grad Kastav i Dječji vrtić Zlatna ribica iz Kostrene. Odluku o financiranju donijelo je Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike na temelju rezultata prijave projekata na Javni poziv „Aktivno uključivanje i poboljšanje zapošljivosti te razvoj inovativnih socijalnih usluga za ranjive skupine unutar 7 urbanih aglomeracija“ u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.

Svrha ovog projekta je osigurati rehabilitacijske tretmane i mobilni tim djeci s teškoćama u razvoju, problemima u ponašanju te djeci slabijeg socijalno-ekonomskog statusa, ali im omogućiti i uključivanje u sportske aktivnosti. U sklopu projektnih aktivnosti, među ostalim, formirat će se kvalitetan prostor za provođenje rehabilitacijskih tretmana unutar kojeg će se urediti senzorna soba. Senzorna soba na području Viškova uredit će se u sklopu Osnovne škole Sveti Matej Viškovo, a pristup senzornoj sobi omogućit će se postavljanjem nadstrešnice i rampe za osobe smanjene pokretljivosti.

Načelnica Sanja Udović

Formirat će se i mobilni tim u sastavu: psiholog, socijalni pedagog i socijalni radnik dok će se za rehabilitacijske tretmane u sklopu senzorne sobe i kabineta angažirati defektolog, logoped i psiholog. Didaktička oprema nabavit će se i za područje Kastva te Kostrene. Projekt će imati i svoj sportsko-rekreacijski segment jer će se angažirati treneri za organizaciju atletske škole i škole trčanja (na Halubjanu i u dvorani u Kastvu) te će se ujedno nabaviti tartan podloga za Halubjan i oprema za organizaciju škola trčanja. Iz ovih sportskih aktivnosti proizlazi i dodatna vrijednost projekta odnosno njegov inkluzivan pristup jer će projekt omogućiti djeci s teškoćama u razvoju i djeci urednog razvoja da se zajednički uključe u sportske aktivnosti.

„Nakon prošlotjedne Odluke te potpisa Ugovora o dodjeli gotovo 12 milijuna kuna bespovratnih sredstava za izgradnju i komunalno opremanje Radne zone Marišćina, ovo je još jedna lijepa vijest na kraju ove izazovne godine. Uvjerena sam da ćemo ovim projektom povećati socijalnu uključivost ranjivih skupina djece s područja Viškova, Kastva i Kostrene odnosno Urbane aglomeracije Rijeka kako bi se potaknulo njihovo sudjelovanje u društvu. Općina Viškovo neprestano brine o socijalno osjetljivim skupinama kroz izrazito razvijen program socijalnih potpora. Ovaj smo projekt prijavili jer smo uočili da na području Viškova, Kastva i Kostrene raste broj djece u nepovoljnom položaju – djece s teškoćama u razvoju, djece s problemima u ponašanju te djece slabijeg socijalno-ekonomskog statusa. Mnogi stručnjaci upozoravaju da postoji problem centralizacije socijalnih, zdravstvenih i drugih usluga te nedostatka usluga u lokalnoj zajednici. Viškovo će u partnerstvu s Kastvom i Kostrenom kroz ovaj projekt taj problem ublažiti kako tijekom dvogodišnjeg trajanja projektnih aktivnosti tako i po njegovom završetku jer će projekt biti održiv i nakon prestanka financiranja europskim sredstvima“, istaknula je općinska načelnica Sanja Udović.

error: Content is protected !!