Općinsko vijeće prihvatilo povećanje cijene vrtića @ Matulji

matulji2…roditelji će, prema novom izračunu, za vrtić mjesečno izdvajati od 50 do 70 kuna više svakog mjeseca…
…dotaknuto je i pitanje oko Credo banke i njenog utjecaja na proračun…
…vijećnici su na inicijativu vijećnika Akcije mladih Darjana Bukovića raspravili i o pitanju standarda hitne pomoći…

Matulji – Povećanje cijene vrtića, podržavanje boljeg standarda Hitne medicinske pomoći u Opatiji i posljedice koje će afera s Credo bankom ostaviti na proračun bile su glavne teme na sjedinci matuljskog Općinskog vijeća održanoj ovog četvrtka navečer.
Sam proračun temeljito je raspravljen – stavku po stavku, u trajanju od preko četiri sata – a konačna odluka o njegovom donošenju usvojit će se na idućoj sjednici, 13. prosinca. Ipak, moglo bi se dogoditi da proračun ”padne” i prije nego što bude donesen, što će ovisiti o raspletu situacije sa sredstvima blokiranim zbog likvidacije Credo banke, a radi se o iznosu od oko 30 milijuna kuna.
– Tražili smo očitovanje od likvidatora Credo banke kako bismo znali što će se dogoditi sa sredstvima deponiranim kod te banke. Čekat ćemo njihov odgovor, ali vrlo su ozbiljne šanse da nećemo moći realizirati proračun u punom iznosu, budući da bi nam dio sredstava mogao ostati nedostupan, stoga će se možda morati ići i u brzi rebalans, objasnio je načelnik Mario Ćiković.
Ono što je, čini se, sigurno – jest da će se iz proračuna izdvojiti 5,5 milijuna kuna za financiranje Dječjeg vrtića Matulji, čije su ukupne potrebe oko 8,5 milijuna kuna. Značit će to i povećanje ekonomske cijene boravka po djetetu, ali i participacije roditelja.
– Ove godine uredili smo vrtić u Rupi, lani onaj u Jurdanima – u oba je uvedeno centralno grijanje na naftu, cjelodnevni boravak uz obroke, što povećava troškove. Prije toga obnovili smo vrtić u Brgudu, zadržali vrtić u Munama na inzistiranje mjesnog odbora Mune i usprkos ekonomskim računicama o njegovoj nerentabilnosti, iduće godine planiramo urediti vrtić u Rukavcu, a sve to dodatno povećava troškove. Činjenica jest da viši standard znači i višu cijenu, a eventualni način da se troškovi smanje bilo bi uvođenje tri centralna vrtića u Brešcima, Rupi i Matuljima, objasnio je uime Upravnog vijeća DV Matulji njegov predsjednik Tedi Babić. Prema odluci Vijeća, ekonomska cijena vrtića iznosit će 2.250 kuna za cjelodnevni program, od čega će roditelji plaćati 675 kuna umjesto dosadašnjih 623 kune; a poludnevni program koštat će ukupno 1.390 kuna, dok će na roditelje ”otpasti” 350 kuna (umjesto dosadašnjih 280 kuna).

Darjan Buković

Darjan Buković


Vijećnici su na inicijativu vijećnika Akcije mladih Darjana Bukovića raspravili i o pitanju standarda hitne pomoći na liburnijskom području, i to temeljem nedavne peticije Akcije mladih o boljem radu opatijske Hitne, koju je podržalo preko 3.800 građana Opatije, Matulja i Lovrana.
– Primio nas je i župan Zlatko Komadina koji je također nezadovoljan stanjem, te se složio s našim prijedlogom da se uvede 24-satno dežurstvo liječnika u zgradi HMP Opatija, što bi zahtijevalo pet liječnika i medicinskih sestara, uz ukupan trošak od oko milijun kuna godišnje. Ta sredstva trebalo bi namaknuti iz proračuna Županije, te sredstava lokalne samourave, pri čemu iznos koji Matulji daju ne bi prelazio 300 tisuća kuna, istaknuo je Buković, upitavši načelnika Marija Ćikovića hoće li Općina podržati takvu ideju. Nakon kraće rasprave, dogovoreno je da se za iduću sjednicu Vijeća odredi i posebna točka s konkretnim prijedlogom, nakon čega će općinski čelnici odlučiti mogu li podržati takvo proračunsko izdvajanje.
Davor Žic / Liburnija.net

error: Content is protected !!