OTKAZANO: Opera Jakova Gotovca ”Ero s onoga svijeta“ ove subote na Ljetnoj pozornici @ Opatija

Glazbeni kolorit, bujna orkestracija, živahni ritmovi, pjevne vokalne linije koje neprekinuto teku u uskoj su vezi s iznimnim libretom Milana Begovića prepunim duhovitih i domišljatih stihova.

Opatija – Opera Jakova Gotovca „Ero s onoga svijeta“ u izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu održati će se u subotu, 23. lipnja s početkom u 21.30 sati na opatijskoj Ljetnoj pozornici.

Najuspješnije i najpopularnije djelo Jakova Gotovca „Ero s onoga svijeta“ ubraja se među najuspjelije slavenske komične opere, a od praizvedbe u zagrebačkome HNK 1935. gotovo ne silazi s repertoara svih hrvatskih nacionalnih kuća. Brojni osvrti o predstavama postavljenim na stranim pozornicama ocjenjuju Eru zaštitnim znakom hrvatske opere, koji prenosi pjesme i plesove svoje domovine u svijet, pri čemu su dramska riječ i glazba idealno spojene. Glazbeni kolorit, bujna orkestracija, živahni ritmovi, pjevne vokalne linije koje neprekinuto teku u uskoj su vezi s iznimnim libretom Milana Begovića prepunim duhovitih i domišljatih stihova.

Glavni lik opere i pokretač radnje je Mića, mladić iz bogate seoske obitelji Dalmatinske zagore. Dok pokušava pronaći djevojku s kojom bi se oženio, na majčin se savjet prikazuje kao siromah, kao Ero s onoga svijeta, jer želi biti siguran da ga odabranica Đula iskreno voli. Iako je mnoge prevario, na kraju mu je sve oprošteno i on dobije djevojku koju ljubi. Efektan baletni finale opere, furiozna tempa, svojevrsna je oda pučkom načinu života, u kojem glazba prožeta etnosom dalmatinskoga zaleđa dolazi u prvi plan.

Autorski tim, između ostalih, čine dirigent Nikša Bareza, redatelj Krešimir Dolenčić i scenograf Dalibor Laginja. Solisti predstave su Siniša Štork (Gazda Marko), Dubravka Šeparović Mušović (Doma), Valentina Fijačko Kobić (Đula), Stjepan Franetović (Mićo / Ero s onoga svijeta), Davor Radić (Mlinar Sima), Ana Zebić Kostel (Čobanče) i Neven Mrzlečki (Momče) kojima će se na sceni pridružiti Orkestar i zbor Opere i Balet Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Cijena ulaznice za sektor A (od 1. do 18. reda) iznosi 120,00 kuna, a za sektor B (od 19. reda) iznosi 100,00 kn. Ulaznice možete kupiti u Opatiji u uredu Festivala Opatija na Ljetnoj pozornici (Zert bb) radnim danom od 8 do 16 sati, u Rijeci u Dallas Music shopu, Croatia Records Music shopu, Foto Reviji i u caffe baru Nad urom u Robnoj kući Korzo, te online na www.mojekarte.hr. Cijene ulaznica s popustom za studente i umirovljenike su 20 kuna niže od redovnih, a moguće ih je kupiti samo na blagajni Festivala Opatija uz predočenje dokaza o statusu. Na dan izvedbe, blagajne na ulazima u Ljetnu pozornicu bit će otvorene od 20 sati.

N. C. / PodUčkun.net

error: Content is protected !!