Oporba napustila sjednicu Županijske skupštine, Hrvoje Burić dao odlučujući glas za „prolaz“ rebalansa @ Rijeka

Ustvrdivši kako neće biti dio farse, nakon što njihovi amandmani nisu usvojeni, oporbenjaci su napustili sjednicu.

Rijeka – Oporbeni vijećnici napustili su danas sjednicu Županijske skupštine nakon što su svi amandmani na rebalans proračuna koje su podnijeli Akcija mladih i Živi zid te MOST odbijeni. MOST je predložio da se proračunski suficit usmjeri u energetsku obnovu škola, dok su Akcija mladih i Živi zid tražili dodatna sredstva za kreditiranje poduzetnika, Županijski sportski savez i opremanje senzorne sobe u Klinici za pedijatriju na Kantridi.

– Ovaj rebalans će očito biti, pošto su naši prijedlozi a priori odbijeni, izglasan rukama SDP-ove koalicije koja uključuje i IDS i PGS koji su ih ucijenili da ne prihvate naše amandmane, uz potporu 24. ruke – Hrvoja Burića, koji je najavio da će do kraja rada ovog saziva Županijske skupštine podržati sve rebalanse i proračune. Mi odgovaramo svojim biračima, ali i vašim biračima, da ono što mi mislimo da je dobro za ovaj proračun i ovu Županiju i dalje predlažemo. Onog trena kad to birači više ne budu cijenili nećemo više sjediti ovdje, ali ne možemo si dozvoliti da budemo dio ove farse, rekao je Mario Alempijević (AM) koji je pozvao kolege da napuste dvoranu.

Nakon toga, preostala 24 vijećnika – dakle, koalicija predvođena SDP-om te Hrvoje Burić – tankom su većinom usvojile rebalans kojim je proračun povećan za nešto manje od 54 milijuna kuna. Najavljujući raspravu o proračunu, pročelnik Krešimir Parat rekao je da Proračun Primorsko-goranske županije kao i prethodne dvije godine iskazuje suficit i na konsolidiranoj i na županijskoj razini.

– Na županijskoj razini govorimo o neutrošenim sredstvima u iznosu od 21,4 milijun kuna, od kojih je veći dio već unaprijed određen posebnim propisima i preuzetim obvezama kroz ugovore, a o višku govorimo o iznosu od 6,8 milijuna kuna – koji je rezultat ušteda na materijalnim rashodima i plaćama. Spomenuti višak ide većinom za EU projekte, poticanje sportske infrastrukture, obrazovanje , sportsku infrastrukturu, socijalu, zdravstvo neprofitne organizacije…. Naš se proračun kroz ovaj rebalans povećava za 53, 8 milijun kuna i za napomenuti je da je kapitalno vrlo intenzivan, pogotovo županijski dio koji zajedno sa kapitalnim potporama iznosi 31 posto proračuna, naglasio je pročelnik Parat.

Župan Komadina istaknuo je da su u proračun svi amandmani oporbe uključeni te se njima praktički kuca na otvorena vrata. No, dodao je da često amandmani služe da bi oporba mogla imati alibi da glasa protiv rebalansa.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!