ORC Srednjeeuropsko prvenstvo: Blue Sky i Sagola su pobjednici

regata_cres_2014 (1)

Nakon bonace i laganih vjetrova na navigacijskom jedrenju prvoga dana, drugoga dana jedrilo se po buri, levantu i tramontani…

Cres – Zadnji dan ORC Srednjeeuropskog prvenstva, koje se održavalo od 24. do 29. lipnja, zaokružio je raspon vjetrova i uvjeta koji su jedriličari imali tijekom četiri natjecateljska dana. Nakon bonace i laganih vjetrova na navigacijskom jedrenju prvoga dana, drugoga dana jedrilo se po buri, levantu i tramontani. Sljedeći dan pružio je dobro poznati maestral između Cresa i Istre, da bi zadnji dan ponudio oštro od 10 – 12 čvorova uz nešto više valove nego prethodnih dana.

regata_cres_2014 (3)

Naslov najboljeg u Grupi A zasluženo je i očekivano pripao talijanskom Blu Sky vlasnika i kormilara Claudia Terrieria, koji je pobjedom u 6 jedrenju uz jedno odbacivanje najslabijeg rezultata osigurao ukupno pobjedu te nije morao niti jedriti zadnje jedrenje. Odluka o drugom mjestu tako je ostavljena za zadnje jedrenje u kojemu je hrvatski Yellowpad s Janom Winklerom pobijedio ispred talijanskog Walle G s Marcom Augelliem, što ipak nije bilo dovoljno za drugu mjesto u ukupnom poretku te je srebro s 0.2 boda prednosti pripalo talijanskoj posadi.

Završnica u Grupi B bila je još uzbudljivija. Talijanska Sagola, vlasnika i kormilara Fausta Pierobona startala je među zadnjima u predzadnjem jedrenju, ali je vrlo dobrim jedrenjem uspjela sve nadoknaditi i pobijediti s 19 sekundi prednosti ispred Northern Lighta i posade Piernicole Paolettija, kojemu je danas stvarno nedostajalo sportske sreće. Već u sljedećem jedrenju odmah nakon starta pukao im je podigač glavnog jedra. Morali su ga spustiti, na jarbol se popeo član posade i jedro je ponovno osposobljeno, ali uz značajan gubitak vremena koji ih je koštao boljeg plasmana. Usprkos problemima završili su zadnje jedrenje kao drugi iza Sagole koja je potvrdila ukupnu pobjedu, dok je Northern Light završio na trećem mjestu s 0.8 bodova zaostatka iza Our Calypsa i Andree Micallia.

Pokrovitelji regate su: Grad Cres, Primorsko-goranska županija, Turistička zajednica Grada Cresa i Lučka Uprava Cresa uz sponzore: ACI, One Sails, Ventex i Cresanka.

Ivan Mellor / PodUčkun.net
Foto: Dean Miculinić

error: Content is protected !!