Osma ovogodišnja akcija dobrovoljnog darivanja krvi danas u prostorijama Kluba 60+ @ Opatija

…ilustracija…

Na prigodnom štandu ispred naše tržnice volonteri GDCK Opatija dijeliti će letke s osnovnim informacijama o darivanju krvi, a zainteresirani građani moći će više informacija dobiti i usmeno od prisutnih članova ”Kluba 100 kapi“.

Opatija – 8. ovogodišnja akcija dobrovoljnog darivanja krvi u organizaciji Opatijskog Crvenog križa održat će se danas, 6. lipnja u prostorijama Kluba 60+ GDCK Opatija na adresi u ul. M. Tita 88.

– Sukladno promidžbenim aktivnostima Hrvatskog crvenog križa i smjernicama Nacionalnog odbora darivatelja krvi HCK s ciljem promicanja ove plemenite humanitarne aktivnosti i poticanja novih potencijalnih mladih darivatelja krvi ova se akcija prvi puta održava izvan uobičajenih prostora Crvenog križa tj. u blizini poznatog i ”ljudima prometnog“ dijela Opatije – gradske tržnice, kako bi informirali i senzibilizirali naše sugrađane na tematiku dobrovoljnog davalaštva krvi. Na prigodnom štandu ispred naše tržnice volonteri GDCK Opatija dijeliti će letke s osnovnim informacijama o darivanju krvi, a zainteresirani građani moći će više informacija dobiti i usmeno od prisutnih članova „Kluba 100 kapi“ te od predsjednika Aktiva DDK GDCK Opatija prof.dr.sc. Roberta Žigulića. Događaj će na opatijskoj tržnici i u prostorima biti popraćen uz našeg višestrukog poznatog darivatelja –Dražena Turine Šajete, ovoga puta u dvostrukoj ulozi: darivatelja i animatora! Osobitost ove akcije DDK bit će i specijalni „obrok zahvale“ kojeg će za darivatelje pripremati članice „Kluba 60+“ GDCK Opatija: Cvijeta Juranović , Marija Brajković i Mirjana Sušanj- pobjednička ekipa koja je osvojila prvo mjesto (zlato ) u žestokoj konkurenciji od 80-tak ekipa koje su pripravljale tradicionalni Mađarski kotlić u Balatonfüredu tijekom boravka delegacije iz Grada Opatije u prijateljskom posjetu ovom pobratimljenom gradu. Dakle, u srijedu će naše gastro majstorice kuhati samo za darivatelje, a u podjeli obroka će pomagati mnoge vrijedne volonterke Crvenog križa. Ovu akciju DDK sufinanciraju Grad Opatija i naš već poznati plemeniti donator i volonter Kristian Brko – mladi opatijski ugostitelj velikog srca, javili su organizatori iz Gradskog društva Crvenog križa.

Također, mjesec svibanj u Crvenom križu obilježen je posvećivanjem svim dobnim skupinama.

Tradicionalno, u suradnji s Općinom M. Draga obišli smo i posjetili građane u zavidnoj životnoj dobi – iznad 90 godina (16 stanovnica i stanovnika Draškoga kraja). S njima smo se podružili i poklonili im prigodni poklon paket Općine M. Draga i Crvenog križa. Uspješnu akciju inicirala, organizirala i uspješno provela osobno i naša vrijedna volonterka voditeljica Aktiva iz Drage – Blaženka Dujmović. Svibanj je i mjesec u kojem se održava akcija volontiranja na razini cijele države: „Hrvatska volontira“ kojoj smo se priključili kroz dvije aktivnosti: donatorskim ručkom kojim je, po tko zna koji put, naše korisnike počastio plemeniti Kristijan Brko a kojem su u pripremi i podjeli ručka pomogli naši volonteri (njih devet). Druga akcija u sklopu „Hrvatska volontira“ je Radionica pružanja prve pomoći vrtićarima održana u Dječjem vrtiću Lovran gdje su predstavnice mladih volonterskih snaga Crvenog križa – inače pobjednice 42. gradskog natjecanja iz pružanja prve pomoći iz O.Š. Lovran, vrtićarima pokazivale načine pružanja prve pomoći u slučaju rane i prijeloma podlaktice primjereno njihovoj dobi. Osim toga, na Jumicarovoj preventivnoj prometnoj akciji, gdje je opatijski Crveni križa sudjelovao kao partner, opatijskim osnovnoškolcima su demonstrirale oživljavanja unesrećenog. GDCK Opatija zahvaljuje svim volonterkama i volonterima na vremenu i trudu koje su dali za ove aktivnosti te donatorima i suradnicima iz Općine M. Draga, Jumicara i DV Lovran koji su omogućili provedbu ovih aktivnosti, dodali su iz Crvenog križa Opatija.

N. Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!