Osnovan ogranak Akcije mladih @ Kastav

Vjekoslav Rubeša, Marko Brašnić i Davor Jurčić

Ovom prilikom nećemo pozvati građane Kastva da glasaju za listu Akcije mladih, nego da doista uzmu u obzir programe svih lista kada oni budu objavljeni, i da sami razluče kakvu politiku vrijedi podržati, stoji u priopćenju Akcije mladih iz Kastva.

Kastav – Jučer je javnosti predstavljen novoosnovani ogranak Akcije mladih u Gradu Kastvu. Ogranak je započeo s radom 13. veljače, a za predsjednika ogranka izabran je Marko Brašnić, za potpredsjednika Vjekoslav Rubeša, a dužnost tajnika preuzeo je Davor Jurčić.

– Povod osnivanja ogranka je želja za promjenom bezperspektivne politike aktualne gradske vlasti i preuzimanje odgovornosti za vlastitu budućnost, kao i budućnost naše zajednice. Motivirani nesposobnošću, kratkovidnošću i korumpiranošću struktura koje trenutno upravljaju gradom, osjećamo da je naša dužnost ponuditi građanima novu opciju na predstojećim lokalnim izborima. Niz se godina suočavamo s lošim stanjem u lokalnom gospodarstvu i komunalnoj infrastrukturi, kao i neadekvatnim gospodarenjem gradskom imovinom. Nedostatak vizije lokalne vlasti i izostanak kvalitetne strategije razvoja, Kastav su prevorili u stambenu četvrt Rijeke, Opatije i Viškova, četvrt koja svojim stanovnicima ne može ponuditi više od prenoćišta, istaknuli su članovi Akcije mladih u svom priopćenju.

Prema mišljenju kastavske Akcije mladih, povijesni i kulturni značaj Grada spao je na rasipanje proračunskih sredstava na manifestacije i turističke poluproizvode, dok u gradskoj blagajni istovremeno ponestaje novca za sanaciju gorućih pitanja, poput izlijevanja fekalija u samom centru.

– Posljedice nekompetentih odluka gradske uprave, najviše će osjetiti upravo mlađe generacije. Mi smo oni koji trebaju planirati budućnost, pronaći zaposlenje i osnovati obitelj, a dovedeni smo u situaciju da su nam u Kastvu, gdje smo odrasli i gdje želimo nastaviti živjeti, takve mogućnosti ograničene. Od osnutka grada, kao i u doba općine, Kastvom je upravljala ista struktura ljudi, a nepostojanje prave oporbe rezultiralo je manjkom interesa građana za lokalnu politiku, promjene i angažman u zajednici. U trenutku u kojem se povjerenje građana naše države prema politici nalazi na najnižoj razini, najveća stranka naše lokalne vlasti koalira sa svima koji su voljni, kako bi njeni članovi sačuvali vlastitu poziciju. To dokazuje koliko malo vjere imaju u svoje programe i sposobnosti, a koliko računaju na čistu matematiku. Svjesni smo da je postojeću vlast gotovo nemoguće smjeniti, ali za razliku od ostalih, imamo i program B – program djelovanja u opoziciji. Poučeni iskustvom mnogih ”malih“ stranaka i nezavisnih lista koje nisu postigle ništa, namjeravamo i bez većine u Vijeću djelovati kao bitan faktor, stoji u priopćenju.

Akcija mladih ne zastupa interese mladih na račun drugih, već predstavlja nove nekompromitirane ljude, s voljom, entuzijazom i znanjem potrebnim za kreiranje bolje budućnosti.

– Zastupamo mlade roditelje i mlade ljude koji žele zasnovati obitelj. Zastupamo i one koji se tek školuju, jer smo to do jučer bili mi. Zastupamo naše roditelje, noniće i none koji su nas odgojili i usadili nam poštenje i vrijednosti zbog kojih želimo više. Nismo uvjetovani stranačkim direktivama i sukobima, te ćemo sve dobre projekte uvijek podržati. No biti ćemo najžešći kritičari loših programa i odluka. Želimo primijeniti novi pristup u komunikaciji s građanima i pravodobno ih obavještavati o svim odlukama gradskog vijeća (što trenutno nikako nije slučaj, jer su vlast i vijeće u potpunosti odvojeni od očiju i ušiju građana), prije nego (loši) projekti postanu stvarnost i za demokraciju bude prekasno. Ovom prilikom nećemo pozvati građane Kastva da glasaju za listu Akcije mladih, nego da doista uzmu u obzir programe svih lista kada oni budu objavljeni, i da sami razluče kakvu politiku vrijedi podržati, stoji u priopćenju Akcije mladih iz Kastva.

Ivan Mellor / Liburnija.net

error: Content is protected !!