Osnovano povjerenstvo za licenciranje potražnih pasa @ Šapjane

Vatrogasci Primorsko-goranske županije prvi su uveli vatrogasne pse u svoje timove za spašavanje iz ruševina. Novo izabrani članovi povjerenstva su: Zoran Laslavić, Ivan Šćulac, Ivana Popović i Majda Jasenko.

Šapjane – Na vatrogasnom poligonu u Šapjanama, prekjučer je predstavljeno novoutemeljeno Povjerenstvo Hrvatske vatrogasne zajednice za licenciranje potražnih pasa.

Svrha osnivanja Povjerenstva je izrada odgovarajućeg standarda u vatrogastvu iz segmenta spašavanja ljudi iz ruševina, te njegovo održavanje na odgovarajućem nivou s ciljem izrade kvalitetnih vatrogasnih timova za spašavanje iz ruševina koji će pružiti svu potrebnu pomoć u spašavanju ljudi. Hrvatska vatrogasna zajednica osnivanjem ovog Povjerenstva pokazuje kako hrvatsko vatrogastvo drži korak sa svjetskim standardima zaštite i spašavanja.

Vatrogasci Primorsko-goranske županije prvi su uveli vatrogasne pse u svoje timove za spašavanje iz ruševina. Put do vatrogasnog tima s potražnim psom nije lagan i iziskuje puno odricanja, a prvi rezultati se počinju pokazivati tek nakon dvije godine zahtjevnog školovanja. Školovanje se provodi po svim vremenskim uvjetima i godišnjim dobima i samo dobro školovani spasilački tim može zadovoljiti sve zadaće koje se pred njega postavljaju.
Na umjetnoj ruševini vatrogasnog poligona demonstriran je rad na pronalaženju zatrpanih osoba uz pomoć vatrogasnih potražnih pasa i njihovih vodiča. Nakon demonstracije, predstavljeni su članovi Povjerenstva: Zoran Laslavić, Ivan Šćulac, Ivana Popović i Majda Jasenko.

Predstavljanju novoutemeljenog Povjerenstva Hrvatske vatrogasne zajednice nazočili su: Željko Popović, načelnik Hrvatske vatrogasne zajednice; Slavko Gauš, predsjednik VZPGŽ; Mladen Šćulac, zapovjednik VZPGŽ kao i zapovjednici vatrogasnih postrojbi Rijeke, Opatije, Rovinja, Zadra, Osijeka, Cresa i Liburnije.

Ivan Mellor / Liburnija.net

error: Content is protected !!