Osnovna škola ”Milan Brozović” uključila se u medijsku kampanju ‘Vrapčanski jastuk’

vrapcanski_jastuk_akcija

Tema psihičkih bolesti i poremećaja u društvu prečesto je zanemarena, a prema predviđanjima Svjetske zdravstvene organizacije, u 2020. godini depresija će zauzeti prvo mjesto među svim bolestima u svijetu!

Kastav – Učenici izborne nastave Građanskog odgoja iz OŠ ”Milan Brozović“ posjetili su gradonačelnika grada Kastva Ivicu Lukanovića. Razlog je bila medijska kampanja Vrapčanski jastuk u koju se uključila i osnovna škola ”Milan Brozović“.

Tema psihičkih bolesti i poremećaja u društvu prečesto je zanemarena, a prema predviđanjima Svjetske zdravstvene organizacije, u 2020. godini depresija će zauzeti prvo mjesto među svim bolestima u svijetu! Ukoliko je na vrijeme otkrivena, depresija je u 90% slučajeva izlječiva. Društvena zajednica može učiniti puno, kako u razbijanju tabua vezanih uz duševne bolesti, tako i u resocijalizaciji pacijenata psihijatrijske bolnice, a jedan je od načina i medijska kampanja.

Vrapčanski jastuci su jastuci izrađeni na radionicama u Psihijatrijskoj bolnici Vrapče, a zamišljeni su kao poveznica oboljelih i zdravih te doprinos osvještavanju stereotipa psihičkih bolesnika. U kampanju se uključuje na način da svoj jastuk odaberete na stranici projekta, uzmete ga na nekoliko dana te ga nosite sa sobom u svakodnevnim, radnim i privatnim druženjima: u ured, šetnju, kino, na trening i pošaljete im fotografije s jastukom na njihovu Facebook ili službenu stranicu.

U kampanju se uključila i Osnovna škola ”Milan Brozović“ na prijedlog ravnateljice, Sandre Krpan. Vrapčanski je jastuk bio na Učiteljskom vijeću, u kazalištu, teretani, na nedjeljnoj misi, restoranu, na vatrogasnim vježbama, satovima razredne zajednice. I za učenike, koji kao mladi aktivni građani i na ovaj način žele govoriti o predrasudama i stereotipima u našem društvu, kao i za gradonačelnika, to je bio ugodan susret.

I. Mellor / PodUČkun.net

error: Content is protected !!