Ostajemo na istom – U idućoj godini očekuje se da će Kvarner posjetiti 15,4 milijuna turista

Više od trećine noćenja ostvaruje se na otoku Krku, slijede Crikveničko-vinodolska rivijera sa 17 posto udjela, zatim otok Lošinj s 12,5 posto, otok Rab s 12 posto te Opatijska rivijera s 11 posto udjela u noćenjima u 2018. godini.

Opatija – Kvarner bi, prema planu Turističke zajednice Kvarnera usvojenom na protekloj sjednici Turističkog vijeća, u idućoj godini trebalo posjetiti 2,9 milijuna gostiju koji će ostvariti 15,4 milijuna noćenja, što je otprilike na ovogodišnjoj razini.

U usporedbi koliko su u proteklih osam godina poboljšani turistički rezultati pokazuje usporedba prema kojoj je u prvih deset mjeseci ove godine ostvareno 3,8 milijuna noćenja više nego čitave 2010. godine.

Što se tiče turističkog prometa po emitivnim tržištima, najveći udio od čak 30 posto čine Nijemci, slijede Slovenci, Austrijanci, Talijani, Mađari te Česi. Više od trećine noćenja ostvaruje se na otoku Krku, slijede Crikveničko-vinodolska rivijera sa 17 posto udjela, zatim otok Lošinj s 12,5 posto, otok Rab s 12 posto te Opatijska rivijera s 11 posto udjela u noćenjima u 2018. godini.

Turisti ostvaruju čak 50 posto noćenja u privatnom smještaju, 24 posto u kampovima, a 23 posto u hotelima. U odnosu na 2017. godinu, hoteli sa 5 zvjezdica bilježe porast u noćenjima od 18 posto.

Najvažnije aktivnosti TZ Kvarnera u 2019. godini su jačanje brenda Kvarner, diversifikacija ciljnih tržišta i potrošačkih segmenata, diversifikacija sustava turističkih proizvoda Kvarnera, produženje turističke sezone, komunikacija vrijednosti Kvarnera te suradnja privatnog i javnog sektora. Plan prihoda TZ Kvarnera za 2019. godinu iznosi 23.864.000 kn, kao i plan rashoda.

Na sjednici se razgovaralo i o velikom uspjehu Kvarnera ostvarenom na godišnjem SKÅL kongresu, koji se ove godine održavao u Keniji. Naime, Rijeka će 2020. godine, kada bude Europska prijestolnica kulture, ugostiti i svjetski kongres turističkih profesionalaca. Kandidatura se pripremala dvije godine, a predstavnici TZ Kvarnera izborili su finale u kojemu su nadmoćno pobijedili švicarski Lugano.

Skål International okuplja oko 15 tisuća članova – turističkih menadžera u više od 500 klubova diljem svijeta i najveća je takva turistička organizacija. Na kongresu u Opatiji i Rijeci očekuje se oko tisuću sudionika.

 

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net