Otišao je Panonski mornar – U bolja spominjanja otišao je Đorđe Balašević

Đoleta i Kvarner vezala je i dugogodišnja glazbena suradnja s Tončijem Grabušićem i Elvisom Stanićem, za koje je jednom prilikom izjavio da ulaze ‘the best of’ ekipu njegove karijere.

Dva velika prijatelja i suradnika fotkana u Opatiji prije 11 godina

Opatija – Preminuo je Đorđe Balašević, jedan od najvećih kantautora čiji je rad obilježio glazbenu scenu na prostorima bivše države. U četiri desetljeća dugo karijeri podjednako je bio obožavan od Makedonije, preko BiH i Hrvatske pa sve do Slovenije, posebno je bio vezan uz Istru i Opatiju. Na ondašnjem Opatijskom festivalu polučio je veliki uspjeh koju mu je otvorio vrata na ondašnjoj glazbenoj sceni, dok je po završetku Domovinskog rata bio jedan od prvih glazbenika koji je nastupio u Hrvatskoj, točnije u Puli. Nedugo zatim nastupio je na Ljetnoj pozornici u Opatiji te u Dvorani mladosti u Rijeci. Također, hrvatska premijera filma ”Kao rani mraz…” održana je u Opatiji, dok je program ‘Kalendar moga djetinstva’ izveden u sklopu Kastavskog kulturnog leta te u Gervaisu.

Tonči, Đole i Elvis…

Đoleta i Kvarner vezala je i dugogodišnja glazbena suradnja s Tončijem Grabušićem i Elvisom Stanićem, za koje je jednom prilikom izjavio da ulaze ‘the best of’ ekipu njegove karijere.

Balašević je posljednji nastup u Opatiji održao prije dvije godine kada je u pratnji Aleksandra Dujina izveo ‘Kalendar moga djetinstva’. Putovao je tada Đole stazom svojih uspomena od Opatijskog festivala na kojem je nastupao ‘devetsto i neke’, nastupa u Teatru Fenice koje se onda zvalo kino Partizan, odlaska na ljetovanje u Omišalj i čuđenju čovječjoj ribici u Postojnskoj jami… Zbogom Đole i hvala ti za sve stihove koje si nam podario…

Đorđe Balašević preminuo je u 68. godini. Prije nekoliko dana primljen je u Infektivnu kliniku zbog upale pluća. Desetak dana liječio se kod kuće sa simptomima upale pluća. Stanje mu se pogoršalo pa je preventivno primljen u beogradsku Infektivnu kliniku. Imao je simptome slične onima koje izaziva korona virus, no liječniku se javio tek kada su mu se oni pogoršali. Tada su ustanovili kako ima upalu oba plućna krila te je hospitalizacija bila neophodna i uputila su ga u bolnicu.

error: Content is protected !!