Otkazan tradicionalni susret antifašista na Učki

Otkazan tradicionalni susret antifašista na Učki

Arhiva

Na Učki su se bivši omladinci Istre i Hrvatskog primorja, kvarnerskih otoka i Gorskog kotara s borcima i antifašistima Istarske i Primorsko-goranske županije ovoga travnja trebali okupiti 15. put zaredom…

Rijeka – Kako su zbog situacije uzrokovane epidemijom koronavirusa i shodno uputama Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu brojne aktivnosti i prigodna događanja u Hrvatskoj otkazani, tako se 4. travnja 2020. godine na Učki neće održati već pripremljena manifestacija ‘Učka 2020’ kojom se u organizaciji Saveza udruga antifašista Istarske županije (SUA Istarske županije) , Saveza udruga antifašističkih boraca i antifašista Primorsko-goranske županije (SUABA Primorsko-goranske županije) i Regionalnog odbora bivših omladinskih aktivista Istre, Hrvatskog primorja, kvarnerskih otoka i Gorskog kotara tradicionalno obilježavaju događaji iz antifašističke borbe.

Na Učki su se bivši omladinci Istre i Hrvatskog primorja, kvarnerskih otoka i Gorskog kotara s borcima i antifašistima Istarske i Primorsko-goranske županije ovoga travnja trebali okupiti 15. put zaredom kako bi susretom i prigodnom svečanosti uz polaganje vijenaca na spomen-ploče obilježili događaje iz antifašističke borbe od 1. travnja 1944. godine – 76. godišnjicu preformiranja 1. Istarske brigade „Vladimir Gortan“ i održavanja Prve Oblasne konferencije USAOH-a za Istru te 65. godišnjicu 1.omladinskog Marša na Učku, a ove godine i 75. obljetnicu pobjede nad fašizmom.

Omladinski marš na Učku, višednevni pješački pohod, manifestacija je u kojoj su od 1955. do 1989. godine sudjelovali brojni članovi tadašnjih omladinskih organizacija s obje strane Učke. Bivši omladinski aktivisti 2005. godine samoinicijativno su obnovili susrete na Učki koji se otada organiziraju svake godine u travnju pod nazivom Susret bivših omladinskih aktivista Istre, Hrvatskog primorja, kvarnerskih otoka i Gorskog kotara ‘Učka’.

Nažalost, ovogodišnje obilježavanje povijesnih događaja na Učki zbog poznatih se okolnosti otkazuje, no od tradicionalnog okupljanja bivših omladinskih aktivista, boraca i antifašista s obje strane Učke se ne odustaje. Susret bivših omladinskih aktivista Istre, Hrvatskog primorja, kvarnerskih otoka i Gorskog kotara Učka 2021. održat će se u travnju iduće godine, stoji u priopćenju kojeg potpisuju Savez udruga antifašista Istarske županije, Savez udruga antifašističkih boraca i antifašista Primorsko-goranske županije te Regionalni odbor bivših omladinskih aktivista Istre,Hrvatskog primorja, kvarnerskih otoka i Gorskog kotara.

error: Content is protected !!