Otkriven atraktivan glazbeni program 27. JazzTimeRijeka festivala

Za točno devet dana grad Rijeka će po 27. put za redom imati privilegiju postati pulsirajuća jezgra aktualnih zbivanja svjetske i domaće jazz scene s naglaskom na glazbenike koje povezuje ljubav prema jazzu i “gradu koji teče”.

Barbara Štimac

Najdugovječniji kvarnerski međunarodni festival jazz glazbe ove će se godine održati u periodu od 15. do 17. studenoga u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku uz sjajan glazbeni program koji će izvanserijskim aranžmanima zaintrigirati zaljubljenike u jazz glazbu i dostojno zaokružiti 27 godina postojanja.

Jedinstvenim umjetničkim interpretacijama jazz standarda u novo izdanje festivala, u četvrtak 15. studenog, uvest će nas jedna od najeminentnijih pjevačica u povijesti hrvatske glazbe, svestrana Radojka Šverko, u pratnji riječkih glazbenika, od reda vrhunskih glazbenih profesionalaca, cijenjenog pijanista prof. Vladimira Babina, kontrabasista Henryja Radanovića i bubnjara Tončija Grabušića. Večer prvog dana festivala nastavlja se u atriju HKD-a uz domaću elektro-akustičnu senzaciju Techno Vikings. Mladi talenti Luka Vrbanec, Petar Matošević, Paolo Gortan, Mathias Butul i Jurica Prodan svojim će energičnim spojem četiri saksofona i bubnja nesumnjivo rasplesati publiku JazzTimeRijeka festivala.

Techno vikings

Glazbeni program sljedećeg dana, petak 16. studenog, uveličat će i sjajan Zoran Majstorović kvartet čiji zvuk možemo potražiti negdje između tradicionalnog bluesa i hard bop zvuka pa sve do modernog jazza s uvijek jasno izraženim poštovanjem za tradiciju jazz glazbe. Riječki jazz glazbenik, multiinstrumentalist, skladatelj i aranžer Zoran Majstorović u svojem kvartetu ugošćuje trojicu fenomenalnih glazbenika s kojima dijeli jednaku ljubav prema jazz glazbi, američkog orguljaša Roba Bargada te austrijske glazbenike; saksofonista Michaela Eriana i bubnjara Klemensa Marktla. Ono što je nesvakidašnje u ovom sastavu jest spoj arapskog instrumenta uda, izravne preteče lutnje, sa “tradicionalnim” jazz instrumentima kao što su saksofon, bubanj i orgulje. Večer drugog dana festivala u atriju HKD-a zagrijat će topli ritmovi The Mystic Rose Ensemble, riječkog kvarteta koji svojim specifičnim altom predvodi Barbara Štimac, koja je također imala čast i privilegiju sudjelovati u provedbi premijernog izdanja festivala JazzTimeRijeka u suradnji s pokojnim Vladimirom Gašparovićem – Gašom. Na pozornici festivala prate je pijanist David Baumgarten, svestrani bubnjar riječke scene Edin Botić i legendarni kontrabasist Darko Mihelić Boćo.

Blues Brothers Project

Trodnevno izdanje festivala, u subotu 17. studenog, zaokružit će nastup jednog od najpriznatijih gitarista mlađe generacije koji se posljednja dva desetljeća nalazi na čelu jazz i suvremene glazbene scene, Kurta Rosenwinkela, koji će se publici JazzTimeRijeka festivala predstaviti svojim Kurt Rosenwinkel Standards Trijom s kojim će predstaviti revidirano izdanje svojih hvaljenih, ali i tuđih svevremenih klasika koje rekonstruira u vlastitom izrazu na jedan osoban, ali i sasvim neočekivan način. Nakon ovog sjajnog trija, 27. izdanje JazzTimeRijeka festivala ispratit će Blues Brothers Project u izvedbi SuperCover Banda, koncertna priča koja nas vodi u svijet braće Jakea i Elwooda Bluesa. Pjesme poput “Peter Gunn Theme”, “Do You Love Me” i “Sweet Home Chicago” možete čuti u energičnoj izvedbi SuperCover Banda koji vizualnim identitetom Blues Brothersa prati i zaokružuje ovaj projekt, a čine ga riječki glazbenici; Domenik Tuna (vokal, usna harmonika), Andy Cech (bubnjevi), Eugen Srdoč (bas), Matko Basara (klavijature, orgulje), Borna Benko (gitara), Tonči Trinajstić (saksofon) i Marin Perišić (truba).

Ovakvim raznovrsnim programom u tri dana vrhunskih jazz koncerata s jedinstvenim umjetnicima, riječka publika dobiva glazbeni događaj koji se ne propušta!

Jednodnevne ulaznice za najavljene koncerte mogu se naći u pretprodaji preko online sustava Entrio.hr te u poslovnicama Dallas Music Shop Rijeka i Croatia Records – Rijeka po cijeni od 70 kuna. Trodnevna festivalska ulaznica također je dostupna u prodaji po cijeni od 150 kuna.

Pokrovitelji festivala su Grad Rijeka, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Primorsko – goranska županija, TZ Grada Rijeke, Botel Marina, Radio Rijeka, Novi list, THOMASTIK-INFELD, ART of MUSIC Rijeka, Promocija d.o.o., Mixer.hr

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net