Otkrivena bista Joakima Pilata @ Veprinac

joakim_pilat_2011-1…bistu postavljenu pred župnim stanom izradio je akademski kipar Goran Štimac…
…u jutarnjim satima u Voloskom za đakona je zaređen Hrvoje Poljak…

Veprinac – Pred župnim stanom na Veprincu jučer je otkrivena bista Joakima Aćima Pilata, veprinačkog župnika iz razdoblja sredine 20. stoljeća, poznatog i po zalaganju za očuvanjem hrvatskog jezika.
Kao župnik, u Veprincu je službovao tijekom teških vremena – od 1923. godine pa sve do svoje smrti 2. studenog 1955. godine, a zbog svojih uvjerenja često se nalazio na meti tiranskih režima. Pod lažnim optužbama, 1944. godine uhapšen je i sproveden u zloglasni logor Dachau, a tijekom logorovanja teško je obolio.

Posljednje počivalište Joakima Pilata

Posljednje počivalište Joakima Pilata


”Poslije dolaska Talijana naše su škole ukinute. Ovdje u Veprincu uvijek se glagoljalo. Prisiljavali su nas svećenike da pjevamo latinski, no ja na to nisam pristajao. U crkvi gdje sam služilo uvijek se pjevalo hrvatski, a kada se nije smjelo pjevati hrvatski, nije se niti pjevalo”, zapisao je Pilat nakon povratka u Veprinac 1946. godine.
Postavljanje biste inciralo je i organiziralo Kulturno društvo ”Leprinac”, a izradio ju je akademski kipar Goran Štimac.
– To je jedan kameni spomenik, koji izrastao iz drugog spomenika – onog duhovnog, kojeg je Pilat izgradio u srcima ljudi ovog kraja. U teškim vremenima ipak je slijedio vjeru i ostao borac za slobodu i dostojanstvo svoga naroda, rekao je nadbiskup Ivan Devčić.
Župnik Joakim Pilat u Veprincu je službovao tijekom teških vremena – od 1923. godine pa sve do svoje smrti 2. studenog 1955. godine, a zbog svojih uvjerenja često se nalazio na meti tiranskih režima. Pod lažnim optužbama, 1944. godine uhapšen je i sproveden u zloglasni logor Dachau, a tijekom logorovanja teško je obolio.
– Ovaj događaj jako je važan. Ne možemo graditi kuću bez temelja, a te je temelje u Veprincu postavio upravo Joakim Pilat, kazao je sadašnji veprinački župnik Jaroslav Wilczynski, uz kojega su se na svečanosti otkrivanja biste okupili i drugi Pilatovi nasljednici – bivši župnici Veprinca, kao i dio potomaka obitelji Joakima Pilata, odnosno unuci njegove sestre. Svečanost su svojim nastupima uveličali mješoviti pjevački zbor ”Maestral” i klapa ”Mirakul”.
Liburnija.net: Okupljeni mještani Veprinca - u čast svom župniku...

Liburnija.net: Okupljeni mještani Veprinca - u čast svom župniku...


Davor Žic / Liburnija.net
Foto: Valeria Puž

error: Content is protected !!