Otkrivena masovna grobnica koja je skrivala ostatke ubijenih fašističkih dužnosnika @ Kastav

Kako navodi talijanski tisak, među njima su ostaci Mussolinijeva gradonačelnika Rijeke Riccarda Gigantea te njegovih suradnika, a pretpostavlja se da bi to mogli biti novinar Nicola Marzucco, maršal Financijske policije Vito Butti te karabinjerski brigadir Alberto Diana, koji su ubijeni početkom svibnja 1945. godine.

Kastav – Tijela osmorice fašističkih dužnosnika, koje su pogubili partizani 1945. godine nakon oslobođenja Rijeke i okolice, pronađena su u masovnoj grobnici skrivenoj u kastavskoj šumi Loza. Kako navodi talijanski tisak, među njima su ostaci Mussolinijeva gradonačelnika Rijeke Riccarda Gigantea te njegovih suradnika, a pretpostavlja se da bi to mogli biti novinar Nicola Marzucco, maršal Financijske policije Vito Butti te karabinjerski brigadir Alberto Diana, koji su ubijeni početkom svibnja 1945. godine.

Grobnica je otkrivena na inicijativu kastavskog župnika Franje Jurčevića, koji je prve informacije o mogućoj masovnoj grobnici u kastavskim šumama dobio prije više od tri desetljeća. Duže vremena pokušavao je organizirati iskapanje grobnice, a ove godine njegova su nastojanja urodila plodom te se doista pokazalo kako se radi o mjestu ukopa pogubljenih riječkih fašističkih dužnosnika – početkom srpnja nađeni su dijelovi ljudskih kostiju, ali i niz stvari poput češljeva i džepnog sata, koji bi mogli pomoći u identifikaciji posmrtnih ostataka.

D. Ž. / PodUčkun.net

error: Content is protected !!