Otvoren 16. Festival znanosti – Andrija Mohorovičić u fokusu opatijskog predavanja

Arhiva: Rajka Jurdana Šepić pokraj biste Andrije Mohorovičića @ Volosko

Festival znanosti održava se u više od 20 gradova Hrvatske, između ostalih i u Klani i Opatiji. U petak, 20. travnja, u 10:45 sati u gradskoj vijećnici grada Opatije Rajka Jurdana Šepić predstaviti ‘Otkrića Andrije Mohorovičića’, nakon čega slijedi šetnja u pratnji turističkog vodiča po Voloskom do rodne kuće najpoznatijeg opatijskog znanstvenika.

Rijeka – 16. Festivala znanosti, koji će trajati do 21. travnja, otvoren je jučer prigodnim programom.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel otvorio je 16. izdanje Festivala znanosti na prigodnoj svečanosti održanoj u Vijećnici Grada Rijeke kojoj su uz organizatore nazočili predstavnici Grada, Županije i Sveučilišta i dr.. U idućih će se šest dana održati 150 događaja na dvadesetak lokacija, a na Festivalu će sudjelovati oko trideset institucija kao što su muzeji, udruge i knjižnice. Prigodnim govorima prisutnima su se, osim gradonačelnika, obratili i docentica dr. sc. Vedrana Mikulić-Crnković, predsjednica Organizacijskog odbora Festivala znanosti, dr. sc. Sanja Barić, prorektorica za studije i studente Sveučilišta u Rijeci te Marina Medarić, zamjenica župana. Glazbenim nastupom otvorenje je popratio akustični duo The Blondes.

Gradonačelnik Obersnel kazao je Festival ima podršku Grada zbog činjenice da, osim popularizacije znanosti, potiče mlade ljude na radoznalost, istraživanja i ulaz u nepoznato.

– Tu želju da se sazna nešto novo treba usmjeriti na pravi način, na korištenje znanstvenih metoda i tehnologija, rekao je Obersnel te iz programa izdvojio zanimljiv znanstveni kafić na temu želatinoznih oceana.

Nakon otvorenja, u Gradskoj je vijećnici održana tribina za srednjoškolce pod nazivom „Eureka u svakome od nas“, pod moderaturom Marka Turka i uvodnim izlaganjem prof. dr. sc. Rajke Jurdane Šepić.

Radionice i predavanja 16. Festivala znanosti održavat će se u Prirodoslovnom muzeju, u Astronomskom centru Rijeka, na Građevinskom fakultetu, na Medicinskom fakultetu, na Filozofskom fakultetu, na sveučilišnim odjelima i u Sveučilišnoj knjižnici. Javna popularna predavanja održavat će se u popodnevnim satima na Kampusu, u zgradi Građevinskog fakulteta, a nakon izlaganja građani mogu u Akvariju na Kampusu sudjelovati i u Znanstvenom kafiću, poznatijem pod nazivom Znak.

Organizatori su posebno izdvojili Otvorene dane sveučilišnih odjela, koji ove godine obilježavaju deset godina, a program obuhvaća preko 50 različitih aktivnosti, od predavanja i radionica do igrokaza i kratkih znanstvenih izlaganja. Svoja vrata će u tjednu Festivala otvaraju i Građevinski, Medicinski te Pomorski fakultet.

Ove godine program „Vrtići za vrtiće“ okupit će 22 vrtićke grupe, koje će svoje radove predstavljati u Prirodoslovnom muzeju, a u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke svoje projekte na temu Otkrića izložit će 5 osnovnih te 9 srednjih škola u sklopu programa „Škole za škole“.

S ciljem približavanja znanosti svim građanima, svakog dana od 16. do 20. travnja od 12 do 14 sati na Korzu će se održavati popularno-znanstveni program, a u subotu, 21. travnja od 9 do 12 sati na Kampusu na Trsatu traje natjecanje „Znanstvena tražilica za cijelu obitelj“.

Posebnost ovogodišnjeg festivala je i interaktivna izložba „Dinamična planeta Zemlja“ u organizaciji Centra za promociju nauka iz Beograda i Prirodoslovnog muzeja u Rijeci.

Otvorenje Festivala znanosti upriličit će se u ponedjeljak, 16. travnja, u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke s početkom u 11 sati, nakon čega slijedi tribina udruge Universitas „Eureka u svakome od nas“.

Festival znanosti održava se u više od 20 gradova Hrvatske, između ostalih i u Klani i Opatiji. Tako će u srijedu 18. travnja u Klani biti održana predavanja i radionica Male tajne profesorice Šifrice, Preko trnja do zvijezda – astronomska otkrića koja su promijenila svijet te Cjepiva – veliko otkriće i velike zablude. U petak, 20. travnja, u 10:45 sati u gradskoj vijećnici grada Opatije Rajka Jurdana Šepić predstaviti ‘Otkrića Andrije Mohorovičića’, nakon čega slijedi šetnja u pratnji turističkog vodiča po Voloskom do rodne kuće najpoznatijeg opatijskog znanstvenika.

Organizator Festivala znanosti u Rijeci je udruga „Zlatni rez“, a suorganizatori su Prirodoslovni muzej Rijeka, Akademsko astronomsko društvo Rijeka, Društvo matematičara i fizičara, Udruga za razvoj visokoga školstva Universitas i Sveučilišna knjižnica Rijeka. Glavni pokrovitelj Festivala znanosti je Sveučilište u Rijeci, koje ove godine obilježava 45. obljetnicu.

Detaljan program i kompletnu satnicu Festivala znanosti 2018. možete pronaći na službenim stranicama festivala.

N. Cvjetović / PodUčkun.net