Otvoren Muzejski terminal – Zračna luka Rijeka obogaćena vrijednim postavom @ Omišalj

aerodrom_krk_izlozbeni_prostor_omisalj (1)

Postav ”Muzejskog terminala” čine djela iz riznica Pomorskog i povijesnog muzeja hrvatskog primorja, Prirodoslovnog muzeja Rijeka, Muzeja Grada Rijeke, Muzeja Grada Crikvenice te Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka.

aerodrom_krk_izlozbeni_prostor_omisalj (2)

Omišalj – U Zračnoj luci Rijeka na Krku jučer je otvoren ”Muzejski terminal”. Prvi je to hrvatski projekt muzeja u jednoj zračnoj luci realiziran na inicijativu Primorsko-goranske županije u suradnji s muzejskim ustanovama okupljenim u projektu ”Muzeji zajedno” i Zračnom lukom Rijeka, a s ciljem promocije muzejskih sadržaja i kulturne baštine te oplemenjivanja riječkog aerodroma.

Postav ”Muzejskog terminala” čine djela iz riznica Pomorskog i povijesnog muzeja hrvatskog primorja, Prirodoslovnog muzeja Rijeka, Muzeja Grada Rijeke, Muzeja Grada Crikvenice te Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka. U projektu ”Muzeji zajedno” uz ove ustanove sudjeluju i Primorsko-goranska županija, gradovi Rijeka, Opatija i Crikvenica, te Zračna luka Rijeka. Predstavljenu izložbu upotpunjuje ambijentalna autorska glazba s primorskim motivima u produkciji Ustanove ”Ivan Matetić Ronjgov”, a dio postava ”Znalac muzealac” namijenjen je djeci. Dijelom ovog postava će slijedećih mjesec dana biti i muzejska građa iz Hrvatskog muzeja turizma. Ovaj postav izložbe je tek jedan dio projekta u kojem će se još postaviti izložba o baštini otoka Krka, urediti botanički vrt s primorskim biljnim vrstama, prikazivati multimedijalni sadržaj, te razviti posebna mobilna aplikacija.

aerodrom_krk_izlozbeni_prostor_omisalj (3)

Otvarajući ”Muzejski terminal” župan Zlatko Komadina istaknuo je kako je ovo veoma kvalitetan oblik turističke promocije naše Županije, naše kulturno-povijesne i prirodne baštine.

– Ovdje se vidi projekt zajedništva, vidi se da smo našu kulturnu baštinu “izvezli” iz muzeja građanima i turistima kojima su ovi prostori ujedno i prvi susret s našom zemljom i našim krajem, naglasio je župan. O posebnosti ovog projekta govorili su i direktor Zračne luke Tomislav Palalić, direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov, načelnica Općine Omišalj Mirela Ahmetović te ravnatelji muzejskih ustanova Slaven Tolj iz Muzeja moderne i suvremen umjetnosti, te Tea Perinčić, ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja.

Ovaj je projekt županijski doprinos kandidaturi Grada Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture.

Ivan Mellor / PodUčkun.net

error: Content is protected !!