Otvorena 37. konferencija MIPRO, najveće kongresno događanje u Opatiji

Arhiva

Arhiva

S tradicijom koja traje od 1978. godine MIPRO spada i među najdugovječnije stručno-znanstvene skupove iz ovog polja.

Opatija – Najveća regionalna konferencija o informatičko-komunikacijskoj tehnologiji, i jedno od najvećih kongresnih događanja u Opatiji, koje okuplja više od 1.000 sudionika iz četrdesetak zemalja – MIPRO – službeno je otvoreno jučer u Grand hotelu Adriatic uz prisutstvo uglednih hrvatskih gospodarstvenika, ICT djelatnika te predstavnika javnog sektora, odnosno državne i lokalne uprave i javnih kompanija.

S tradicijom koja traje od 1978. godine MIPRO spada i među najdugovječnije stručno-znanstvene skupove iz ovog polja, a 37. izdanje otvorio je opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić, u funkciji izaslanika predsjednika Ive Josipovića koji je visoki pokrovitelj manifestacije.

– Kongresna događanja dio su naše tradicije koju cijenimo i uvijek je prilagođavamo novim trendovima. Moram pohvaliti organizatore koji su uspjeli na jednom mjestu okupiti predstavnike javnog sektora, privatnih tvrtki i obrazovanja, kazao je Dujmić.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović naglasio je da je upravo u toj suradnji obrazovnih institucija, javnog sektora i gospodarstva ključ razvoja društva.

– ICT sve više otvara novo povijesno razdoblje globalne komunikacije, stoga je imeprativ današnjeg vremena imati obrazovanje koje odogovara zahtjevima vremena. Mladi odrastaju u medijski i komunikacijski zasićenoj okolini, stoga sustav obrazovanja mora utjecati na to da vodi od pristupa informacijama i njihovog probiranja u stvaranje novih znanja i vještina, kazao je Jovanović.

Upravo je na tragu Jovanovićeva govora bila i plenarna rasprava na temu ‘‘Obrazovanje za 21. stoljeće’‘, u kojoj su sudjelovali pomoćnik ministra znanosti Saša Zelenika, predsjednik kompanije ‘‘Končar EI’‘ Darinko Bago, predsjednica uprave tvrtke ‘‘Ericsson Nikola Tesla’‘ Gordana Kovačević, osnivač i direktor tvrtke ‘‘Infodom’‘ Slavko Vidović, predsjednik uprave tvrtke ‘‘Microsoft Hrvatska’‘ Ivan Vidaković, te predsjednik međunarodnog organizacijskog odbora konferencije MIPRO Petar Biljanović. Konsenzus koji su svi sudionici postigli jest da sadašnji sustav obrazovanja apsolutno ne odgovara potrebama aktualnog vremena, te da je nužno čim prije prilagoditi ga na način da održava potrebu društva za poticanjem izvornosti i cjeloživotnog učenja.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!