Otvorena EE galerija @ Kastav

ener_ucink_kastav…energetska povelja je deklaracija kojom se iskazuje svjesnost i politička volja o potrebi gospodarenja energijom na lokalnoj razini…
Kastav – Grad Kastav i program Ujedinjenih naroda za razvoj u Hrvatskoj (UNDP Hrvatska), u zgradi gradske uprave, otvorili su u utorak 25. siječnja 2011. godine EE galeriju. EE Info galerija mjesto je gdje svi građani mogu pogledati informativno-edukativne postere koji uključuju i informacije o provedbi projekta ”Sustavno gospodarenje energijom“ (SGE) u Gradu Kastvu. Također, mogu uzeti i informativno-edukativne brošure.
Prilikom otvaranja, gradonačelniku Ivici Lukanoviću svečano je uručena Energetska povelja gradonačelnika i župana Republike Hrvatske potpisana od tadašnjeg gradonačelnika, a trenutnog zamjenika gradonačelnika Grada Kastva, Deana Jurčića.
Energetska povelja je deklaracija kojom se iskazuje svjesnost i politička volja o potrebi gospodarenja energijom na lokalnoj razini, brizi o zaštiti okoliša te racionalnom gospodarenju resursima na dobrobit lokalne zajednice i svih građana Grada Kastva. Potpisivanje Energetske povelje prvi je korak u provedbi projekta Sustavno gospodarenje energijom u gradovima i županijama (SGE projekt). Upravo taj korak učinio je 2008. godine gradonačelnik Dean Jurčić.

Liburnija.net: Primopredaja povelje @ Kastav

Liburnija.net: Primopredaja povelje @ Kastav


Grad Kastav se aktivno uključio u provođenje projekta ”Sustavno gospodarenje energijom“ (SGE) potpisivanjem Pisma namjere s UNDP-om u prosincu 2009. godine. SGE projekt je dio nacionalnog projekta Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj (EE projekt) koji već više godina zajednički uspješno provode UNDP Hrvatska i Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva.
Dotični projekt usmjeren je na zgrade u vlasništvu Grada, a glavni su mu ciljevi primjena modela kontinuiranog i sustavnog gospodarenja energijom, strateškog planiranja energetike i održivog upravljanja energetskim resursima na lokalnoj razini. Navedeno doprinosi smanjenju troškova za energente, potrošnje energenta, kao i smanjenju emisija štetnih plinova u atmosferu, a potiče se i razvoj novih djelatnosti i poduzetništva.
U SGE projekt uključeni su objekti poput gradske uprave Grada Kastva, dječjeg vrtića ”Vladimir Nazor“ Kastav, osnovne škole ”Milan Brozović“ Kastav, sportske dvorane, društvenih domova i slično. Grad Kastav nastoji svojom aktivnošću pružiti pozitivan primjer te motivirati građane i poslovne subjekte da i sami počnu efikasno koristiti energiju.
Ivan Mellor / Liburnija.net
___________________________________________________________________________________________
Liburnija.net; Vaše online novosti iz Liburnije – Opatija, Kastav, Matulji, Lovran i Mošćenička Draga

error: Content is protected !!