Otvorena vrata najpotentnijem turističkom tržištu: Opatija se predstavila u kineskom gradu Chanchunu

U hrvatskom veleposlanstvu održan je sastanak s predstavnicima mreže tour operatera s 38.000 članova (agencija i poslovnih klastera). Iskazali su interes da Opatija bude jedna od destinacija za poslovni turizam, a kongresi, priroda, terapeutske šetnje i riblji restorani su im od glavnog interesa što im Opatija može pružiti.

Opatija – Delegacija Grada Opatije predvođena predsjednikom Gradskog vijeća Robertom Kurelićem još danas boravi u Kini, gdje je predstavila domaće turističke atribute pred zainteresiranom kineskom javnošću u sklopu sajma China Northeast Asia Expo u kineskom gradu Chanchunu.

– U hrvatskom veleposlanstvu održan je sastanak s predstavnicima mreže tour operatera s 38.000 članova (agencija i poslovnih klastera). Iskazali su interes da Opatija bude jedna od destinacija za poslovni turizam, a kongresi, priroda, terapeutske šetnje i riblji restorani su im od glavnog interesa što im Opatija može pružiti. Budući da razvijaju i Sloveniju želja im je povezati i Opatiju i to dijelom u veljači (kineska Nova godina), odnosno predsezoni. Stavit će promotivne materijale o Opatiji na njihov web – jer Kinezi zbog ograničenja interneta ne mogu pristupati brojnim europskim stranicama – te prvom prilikom posjetiti Opatiju da provjere mogućnosti koje bi mogle biti zanimljive njihovim klijentima, prenio je dojmove Kurelić.

Osim pozicije na izložbenom dijelu sajma, Opatija je predstavljena i na otvaranju Hrvatske kuće u organizaciji Kinesko-hrvatskog kulturnog centra, a kojem je nazočio i veleposlanik Republike Hrvatske u Narodnoj Republici Kini Nebojša Koharovć. Ovom prilikom potpisan je i sporazum o nastavku inicijative o suradnji Opatije s prefekturom Yanbian te je najavljen skori dolazak kineskih partnera u Opatiju.

– Boravak u Kini (smještaj, hrana) je na račun pokrajine Jilin dok su putni troškovi na račun grada Opatije. U gradu Changchunu otvoriti će se (privatnom inicijativom Kineza iz Hrvatske i lokalnih partnera) hrvatski paviljon u kojem će biti predstavljeni hrvatski proizvodi minimalno deset godina. Budući da je Opatija prvi europski grad koji ima svoj štand i poslao je delegaciju u Changchun gradonačelnik i regionalni guverner te predsjednik gospodarske komore su se došli nekoliko puta naći s nama. Guverner je već bio u Opatiji, a predsjednik gospodarske komore, inače vlasnik lanca hotela i banke, rekao je da će on i njegovi doći u posjet Opatiji. Svi boravci Kineza u Opatiji su na njihov trošak, odnosno ne traže ništa od Opatije osim primanja u Vijećnici i vođenja po Parku Angiolina. Grad se ubrzano razvija, emitira sve više turista i Opatija će dobrom dijelu njih biti jedna od prvih destinacija na putu u Srednju Europu. Poanta je u tome da velika većina država i gradova ide u Peking ili Shenzhen, a nitko u ove regionalne centre (8 milijuna stanovnika grada i 27 pokrajine), pa je Opatija prva s ovih prostora koja im je posvetila pažnju (što je za njih bitno) te postoji vrlo velika vjerojatnost da će njihovi srednji sloj partijskih funkcionera koji putovanja vole jer im je to svojevrsna nagrada za dobru službu, svoje odmore počinjati ili provoditi u Opatiji, objasnio je Kurelić.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!