Otvorenje gradske tržnice @ Opatija

mrkat_tramak…svečano otvorenje zakazano je za ponedjeljak, 10. siječanj, s početkom u 9 sati…
…pročitajte zanimljive podatke o povijesti opatijskog ”mrkata”…

Opatija – Nakon godine dana čekanja, ovog će se ponedjeljka, 10. siječnja, otvoriti vrata obnovljene opatijske tržnice. Svečano otvorenje zakazano je za 9 sati, a uz gradonačelnika Opatije Ivu Dujmića i ostale uglednike, očekuje se i posebna gošća iznenađenja.
Podsjetimo i na bogatu povijest ovog ”trbuha grada”. Krajem 19. stoljeća, u doba procvata turističke Opatije, naglo se povećala potreba za opskrbom svježim namirnicama. Izgradnju vila i hotela pratio je i razvoj potrebne infrastrukture, pa je trebalo izgraditi i novu gradsku tržnicu, jer mjesto na kojemu se do tada trgovalo hranom (u današnjoj Radničkoj ulici) više nije bilo prikladno za tu namjenu. Osim toga, tradicija trgovanja živežnim namirnicama po kućama i ulicama i službeno je dokinuta zabranom iz 1895. Zgradu tržnice izgradila je tvrtka Francesca Matiassija 1898., a njena je funkcija ostala nepromijenjena od samog početka. Godine 1907. dograđena je i ribarnica. Opatija je ovim zdanjem dobila tržnicu koja se svojom arhitekturom lijepo uklopila u novu mondenu okolinu, a koja je svojom veličinom odgovarala tadašnjim potrebama.
Istovremeno, stanovništvu opatijske okolice nova je tržnica pružila dodatnu mogućnost prodaje vlastitih proizvoda. Ta se tradicija nastavila i do naših dana. Naravno, osim što je “trbuh grada”, opatijska je tržnica i omiljeno sastajalište Opatijaca i nezaobilazni orijentir modernog grada. Odluka Gradskog vijeća o izdvajanju tržnice iz Komunalca i smanjenju temeljnog kapitala donesena je 29. ožujka 2007. godine. U novom sazivu Vijeća, 8. prosinca 2009. godine donesena je odluka o povlačenju prijedloga za izdvajanje tržnice, čime se tržnica vraća pod okrilje Komunalca nakon čega slijedi temeljita obnova zgrade…
Ivan Mellor / Liburnija.net

error: Content is protected !!