Otvorenje humanitarne izložbe ”Moj mobilni svijet / My mobile world“ Srđana Kerima na rasporedu ove srijede @ HMT

kerim_srdan_izlozba_2016

Sva sredstva prikupljena od prodaje fotografija namijenjena su za pomoć Dječjem domu ”Ivana Brlić Mažuranić“ u Lovranu.

Opatija – Humanitarna izložba ”Moj mobilni svijet / My mobile world“ Srđana Kerima bit će otvorena u srijedu, 20. srpnja, u 18 sati u Umjetničkom paviljonu ”Juraj Šporer“, a sva sredstva prikupljena od prodaje fotografija namijenjena su za pomoć Dječjem domu ”Ivana Brlić Mažuranić“ u Lovranu.

– Puno je razloga zašto ljudi vole i vezuju se za fotografije. Prije svega tu je iluzija o zaustavljanju vremena. Zatim sjećanja, kao nenapisana knjiga o životu ili trenutku koji je nezaboravan. Naposljetku, doživljaj neprolazne ljepote onoga što je viđeno, ocrtavanje osjećanja prema ljudima, prirodi i sredini u kojoj se krećemo te davanje prostora kreativnosti da dođe do izražaja. Ako smo se do sada dobro razumjeli, neće nam biti teško
uspostaviti vezu sa idejom ove izložbe. Riječ je zapravo o pokušaju da se znatiželjnima i zainteresiranima pruži prilika zaviriti u “moj mobilni svijet”. Zašto ne putem onoga što već preko sto godina simbolizira fotografiju? Fotoaparat ili kamera! Pa jednostavno zato što je svijet postao toliko mobilan i ujedno dostupan da sve manje ima onu nostalgičnu notu koju je klasična, da ne kažem istinska fotografija, tako uvjerljivo prikazivala. Taj isti svijet, a što neki nazivaju globalizacija, nam se sve više provokativno nudi sa svih strana i na sve moguće načine, stoji u katalogu koji prati izložbu.

Srđan Kerim je diplomata, profesor i poslovni čovjek, kozmopolita, poliglota i pisac. Sveučilišnu karijeru započeo je na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Beogradu kao asistent i docent. Predavao je i kao profesor na sveučilištima u Hamburgu, New Yorku i Skopju. Bio je ministar vanjskih poslova Republike Makedonije (2000-2001), veleposlanik i stalni predstavnik Republike Makedonije pri UN (2001-2003) te veleposlanik u Njemačkoj, Švicarskoj i Lihtenštajnu. Vrhunac njegove diplomatske karijere je izbor za predsjednika Generalne skupštine UN (2007-2008). Dr. Kerim je nominiran kao makedonski kandidat za mjesto glavnog tajnika UN-a. Rođen u Skopju, danas živi na tri adrese: one u New Yorku, Skopju te Opatiji. Tijekom svojih putovanja po svijetu pronalazio je vremena za poeziju i fotografiju. Objavio je jednu knjigu poezije („Neotkriveni svijet“, 2011.), a u pripremi je i druga. Ovo je njegova prva izložba fotografija. Izložba će biti otvorena do 30. srpnja.

N. Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!