Otvorenje instalacije “Potezi i rezovi” ovog petka u Brseču

– Više od 175 godina brsečka je škola bila važno mjesto za lokalnu zajednicu – mjesto igre, učenja i njegovanja baštine. Godine 2018., zbog nedostatka djece, ona zatvara svoja vrata, a upravo taj događaj postaje inspiracija za stvaranje „Poteza i Rezova“, istaknuli su organizatori.

Brseč – Ovog petka, 3. srpnja, održat će se otvorenje instalacije “Potezi i rezovi” Sofie Thorsen, danske umjetnice s austrijskom adresom.

Okupljanje sudionika zakazano je u 18 sati u malom parku pored boćarskog igrališta, na samom ulazu u povijesnu jezgru Brseča. Tu će se održati protokolarni i zabavni dio otvorenja uz prigodni glazbeni program, nakon čega se druženje okupljenih nastavlja u Konoba Batelan.

– Više od 175 godina brsečka je škola bila važno mjesto za lokalnu zajednicu – mjesto igre, učenja i njegovanja baštine. Godine 2018., zbog nedostatka djece, ona zatvara svoja vrata, a upravo taj događaj postaje inspiracija za stvaranje „Poteza i Rezova“. Rad je to koji se sastoji od tri kamena bloka na kojima su urezani oblici i linije preuzete iz starih školskih bilježnica i grafita iz jedne brsečke ulice. Iako rezovi simboliziraju kemijsku olovku na papiru, oni će tu ostati dugo nakon što plava boja izblijedi. Baš poput nekadašnjih školskih klupa, i ove su kamene klupe mjesta susreta te polazište za stvaranje nekih novih brsečkih priča. U sklopu ovog projekta obnovljeno je i uređeno brsečko boćalište, istaknuli su organizatori te dodali da se radi se o drugoj u nizu trajnih umjetničkih instalacija koje se postavljaju na području Kvarnera u sklopu programa Lungomare Art projekta Europske prijestolnice kulture.

– Suvremena umjetnost na ovaj način izlazi iz muzeja i susreće se s lokalnim zajednicama, stvarajući novi svojevrsni kulturno-umjetničko-turistički put, koji donosi novu vrijednost mjestima koja su obuhvaćena ovim programom. Lungomare Art donosi spomenike za budućnost, poručili su organizatori.

FOTO/VIDEO Lungomare Art – Održano otvorenje trajne skulpture paviljona ‘Puli Mȁlina’ @ Lovranska Draga

error: Content is protected !!