Otvorenje izložbe ‘Big blue’ Marijana Rodina ove nedjelje u Galeriji Cisterna @ Mošćenička Draga

– Marijan Rodin gotovo nagonski uspostavlja ravnotežu i harmoniju između subjektivne osjetilnosti i tematike. Njegov karakter i opijenost morem dominira, sukladan razradama i sinergiji svjetla i vode, tražeći ljepotu u jednostavnosti, a mir i sklad u dijalogu s prirodom, stoji u najavi izložbe koji potpisuje Sabina Šerić Marenić, prof.

Mošćenička Draga – Samostalna izložba fotografije Marijana Rodina pod nazivom ‘Big blue’ svečano će biti otvorena ove nedjelje, 16. lipnja s početkom u 20 sati u Galeriji Cisterna.

– Odluka da se izlože naizgled jednostavni i istovjetni motivi morskih površina ispočetka se doimala kao vrlo lagan i neformalni zadatak. Međutim, suočeni s izazovom odabira uvidjeli smo svu njegovu kompleksnost i složenost raznolikosti. More kao vizualna podloga mnogih fotografija rijetko je samo u prikazu, pogotovo kada nema nemirnih vjetrova, udara valova i struja. Hvatajući promjene svjetlosti, pokrete i odraze Marijan Rodin tu modru nepreglednost kadrira i smješta u centar svojih izazova. Promatra i bilježi njezinu jednostavnost i mirnoću stvarajući tako jedan misaoni, kontemplativni zapis. Konceptualnošću pristupa zadire u elementarnost i ponire u slojevitost fotografskog iskaza. Motivu pristupa spajajući studioznost i trenutak sagledan kroz objektiv fotoaparata. Sve to označava djelokrug stvaralačkog interesa bogatog energijom i nastojanjem da se stvori jedan sveukupni dojam koji bi u sebi sažeo svu jačinu osjetilnosti. Riječ je o promišljanju, o jednostavnosti i bazičnosti, o čistoći forme svedene na bitnost u potrazi za univerzalnim i razumljivim spojem čovjeka i mora. U svojoj tišini prolaznosti mijenjaju se boje, sudara zlatan sjaj i naslućena modra dubina, mreža struktura valova izmjenjuje se različita u svojoj apstraktnoj i neponovljivoj vizualnosti. Kroz razgovor tonskih razrada, skoro monokromnih plavih boja i oblika pružen je jedinstven sklad cijelog prizora, on utišava zvukove, zaustavlja pokret, miran i tih, diše prepušten svojoj biti. Ponekad je na slici ulovljen dio obale, daleki horizont ili zalutala bova njihov kolorizam obogaćuje i snaži osnovni ton modrine. Nemaran i spontan prodor u sliku ne uzima primat već samo još jače ističe more kao motiv i osnovu slike. Radovi su povezani atmosferom, ujedinjeni i sukladni, tvore cjelokupnost prostora. Marijan Rodin gotovo nagonski uspostavlja ravnotežu i harmoniju između subjektivne osjetilnosti i tematike. Njegov karakter i opijenost morem dominira, sukladan razradama i sinergiji svjetla i vode, tražeći ljepotu u jednostavnosti, a mir i sklad u dijalogu s prirodom, stoji u najavi izložbe koji potpisuje Sabina Šerić Marenić, prof.

Marijan Rodin rođen 1967. u Rijeci. Diplomirao vanjsku trgovinu na Ekonomskom fakultetu u Rijeci. Sustavno se bavi fotografijom zadnjih deset godina. Rad bazira na otvorenim prostorima prirode te ih ostvaruje s izrazitom osjećajem za svjetlo, kompoziciju i trenutak. Sudjelovao je na više skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu na kojima je ostvario zapažene rezultate. Svoje fotografije izrađuje za potrebe prospekata, plakata i kataloga. Živi i radi u Rijeci.

Izložba se može pogledati do 28. lipnja svakodnevno od 19 do 21 sat.

error: Content is protected !!