Otvorenje izložbe Borisa Kačića i Emila Omana ovog petka u galeriji Laurus @ Lovran

Otvorenje izložbe Borisa Kačića i Emila Omana ovog petka u galeriji Laurus @ Lovran

Boris Kačić

U prigodnom programu uz Borisa Kačića nastupit će Mihalj Ivković i Lela Kaplowitz.

Lovran – Otvorenje izložbe Borisa Kačića i Emila Omana održat će se ovog petka, 12. srpnja u 20 sati u Galeriji Laurus uz prigodni program Mihalja Ivkovića te Lele Kaplowitz i Borisa Kačića.

Emil Oman – EMO iz austrijskoga gradića Aicha kod Bleiburga rođen je 1957. godine. Ponajprije se zanima za sport, no ubrzo spoznaje da ga ipak umjetnost više privlači. Već u ranoj mladosti izrađuje drvoreze te slika akvarele i ulja na platnu. Eksperimentira s bojama sve dok ne pronalazi tehniku kombinacije sa „špatulom“ koju je usavršio gotovo do tehnike oslikavanja fresaka. EMO se u svojim radovima bavi prvenstveno promišljanjem čovjekova postojanja od rođenja do smrti. U njegovim djelima često su prisutni i religiozni motivi, no u fokusu ostaje uvijek čovjek u formi maske, ustiju i očiju. „Krik je vidljiv, no njegov ton ne može svatko čuti! Bol je prisutna, vrijeme ograničeno! Radi se samo o vremenu!” Emo se bavi još i izradom skulptura, fontana te kapelica koje se nalaze na području istočno od Klagenfurta u Dravskoj dolini (Jauntal).

Boris Kačić rođen je 1962. u Rijeci. Diplomirao je 1990. na Pedagoškom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, na Odjelu likovne kulture s izbornim kolegijem slikarstva. Od 1988. do 1990. izlaže na samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i Sloveniji. Postaje član HDLUR, (Hrvatsko Društvo Likovnih umjetnika Rijeka). Godine 1991. odlazi u Švedsku, gdje sljedeće 22 godine nastavlja svoj profesionalni umjetnički rad – izlažući samostalno i skupno, istodobno djeluje kao profesor likovne kulture i predavač u raznim školama. Predavao je umjetnost crteža i slikarstva. Godine 1997.nastavlja svoju šesnaestogodišnju pedagošku djelatnost u „Sanda gimnaziji“ u Jonkopingu kao stalni profesor likovne kulture: poučava umjetnost crteža, slikarstva, dizajna, fotografije te digitalnu obradu slike. Zbog višegodišnjeg stručnog rada pozivan je i kao član različitih umjetničkih žirija. Bio je član, KRO, Nacionalne organizacije likovnih umjetnika Švedske i IAA, Internacionalno udruženje umjetnika. Dok je živio u Švedskoj , sudjelovao je na različitim samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i drugim zemljama (USA, Njemačka, Italija, Austrija). Dobitnik je međunarodnih nagrada i priznanja, a 2013. vraća se u svoj rodni grad Lovran.

error: Content is protected !!