Otvorenje izložbe Čudesni Milan Marjanović ovog četvrtka u Muzeju Grada Rijeke

Piše o mnogim temama, uključujući suvremene gospodarske, također povijesne studije o hrvatsko-talijanskim odnosima na Jadranu, posebno o Rijeci. Redovito je održava kontakte s primorskim piscima i intelektualcima poput Ante Dukića, Drage Gervaisa, Rikarda Katalinića Jeretova Olega Mandića, Viktora Cara Emina, te surađuje u književnom časopisu Riječka revija.

Rijeka – Otvorenje izložbe posvećene velikom Kastavcu Milanu Marjanoviću održat će se u Muzeju Grada Rijeke ovog četvrtka 23. svibnja s početkom u 19 sati.

Izložba posvećena Milanu Marjanoviću (Kastav 1879 – Zagreb 1955), jednom od najzanimljivijih protagonista iz povijesti Hrvatskog primorja, nastala je kao rezultat višegodišnjeg istraživanja Ervina Dubrovića. Marjanović je osoba izvanredne energije i strasti – novinar, političar, književni kritičar i pisac. Kao pripadnik napredne hrvatske omladine, borio se protiv Mađara i Austrougarske, za osamostaljenje Hrvatske, potom rješenje hrvatske budućnosti vidi u južnoslavenskom okupljanju. Prije Prvoga svjetskog rata djelovao je u Londonu kao član Jugoslavenskog odbora, također kao predstavnik Odbora u SAD-u i Južnoj Americi. Početkom rata smješten je u kućni pritvor u Kastvu, za svoje ideje robijao je u Ljubljani i Zagrebu. Tijekom Drugog svjetskog rata interniran je i zatvoren u Italiji.

Bavio se književnim pisanjem, što ga je odvelo sve do Broadwaya, gdje je postao jedini izvođeni hrvatski dramatičar. Usporedno djeluje kniževni kritičar, s realističke platforme koja se suprotstavlja estetskim idejama A. G. Matoša. Riječka knjižara Trbojević objavljuje mu Književne novosti. Poslije Drugg svjetskog rata vodi Filmski laboratorij Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar u Zagrebu. Pedesetih godina postaje predsjednik savjeta Jadranskog instituta JAZU u Zagrebu, te akademik.

Piše o mnogim temama, uključujući suvremene gospodarske, također povijesne studije o hrvatsko-talijanskim odnosima na Jadranu,  posebno o Rijeci.  Redovito je održava kontakte s primorskim piscima i intelektualcima poput Ante Dukića, Drage Gervaisa, Rikarda Katalinića Jeretova Olega Mandića, Viktora Cara Emina, te surađuje u književnom časopisu Riječka revija.

– Ne znam kojim bi riječima najbolje opisao Milana Marjanovića (Kastav, 1879. – Zagreb, 1955.), čovjeka nepresušne energije i nesalomljive volje. Nervčik, nemiran, neprestano u potrazi i na putovanju, često u procjepu između oduševljenja i razočaranja, sklon svjetlosti i mraku, vatri i vodi. Realist i mistik, pragmatik i fantast, revolucionar i režimski čovjek, buntovnik i činovnik… Prije svega novinar i književni kritičar, ali i pripovjedač, dramatičar i pjesnik, isto tako i političar i predvodnik ‘napredne omladine’, hrvatski domoljub, jugoslavenski ideolog. Čelni čovjek iseljeničkih udruga, Meštrovićev manager u Americi, pionir hrvatske kinematografije, visoki državni činovnik, poticatelj jugoslavenskog filma, povjesničar i akademik, napisao je autor izložbe Ervin Dubrović.

Izložbu su sufinancirali grad Kastav, grad Rijeka i Primorsko-goranska županije, a može se pogledati do 23. lipnja.

error: Content is protected !!