Otvorenje izložbe Cultural Capital(s) večeras u Laurusu

Autorice realiziraju zajedničke izložbe na raskrižju umjetnosti, fotografije, znanosti i povijesti otkako su studirale slikarstvo i grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti u Beču.

Lovran – Galerija Laurus večeras, 15. listopada u 19 sati, ugostit će izložbu Cultural Capital(s) autorica Barbare Caspar i Dunje Larise.

Cultural Capital(s) odnosno KULTURNE PRIJESTOLNICE su umjetničko, fotografsko i konceptualno ispitivanje dvaju gradova koji su oba nosila ili nose titulu “Europska prijestolnica kulture”: Graz 2003. i Rijeka / Fiume 2020. Kao i sam koncept, i povijesno i kulturno isprepletanje između Graza i Rijeke složeno je i višeslojno. Barbara Caspar, rodom iz Graza, bavi se Rijekom u svojim umjetničkim i fotografskim istraživanjima, a Dunja Larise, rodom iz Rijeke, pokušava Rijeku / Fiume locirati u gradskoj arhitekturi i svakodnevnom životu u Grazu.
AD

BARBARA CASPAR & DUNJA LARISE realiziraju zajedničke izložbe na raskrižju umjetnosti, fotografije, znanosti i povijesti otkako su studirale slikarstvo i grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti u Beču. Njihovi su radovi između ostalog prikazani u Austriji, Italiji, Španjolskoj, Velikoj Britaniji, SAD-u, Izraelu, Kubi, Boliviji, Ekvadoru, Nikaragvi i Bosni i Hercegovini. Fokus njihovih zajedničkih projekata je ispitivanje simbolike prošlih ili sadašnjih političkih / socijalnih sukoba / sustava / ideologija u svakodnevnom životu / izgledu zemlje ili grada. Postavlja se pitanje drugih, alternativnih političkih zbivanja i historiografije …

Barbara Caspar radi kao filmska producentica, filmašica, autorica. Također je aktivna kao fotograf za razne časopise i u umjetničkoj fotografiji. Međunarodne izložbe i projekcije: Muzej moderne umjetnosti (NYC), Arco Madrid, Camera Austria, Filmski festival Zagreb; Studirala je likovnu umjetnost, filozofiju, psihologiju i teoriju komunikacije u Beču, Londonu i Parizu. Dunja Larise je politolog i fotograf. Studirala je umjetnost na Akademiji likovnih umjetnosti u Beču te filozofiju i političke znanosti na Univerzitetu u Beču. Živjela je i radila kao znanstvenica i umjetnica u Parizu, Firenci, New Yorku, Havani i Quitu.

Izložba se može pogledati do 31. listopada.

error: Content is protected !!