Otvorenje izložbe Ignisogrami autora Damira Stojnića @ Galerijica

…arhiva…

– U kružnom obrisu ognjišta na otvorenom, nakon što vatra dogori do žeravice, uvijek ostane slika sunca. Ali onako kako se vidi iz svemira, a ne sa zemlje. Uskoro sam počeo proces izgaranja zatvarati u druge oblike, istaknuo je Stojnić.

Matulji – Svečano otvorenje izložbe Ignisogrami autora Damira Stojnića održat će se večeras, 24. kolovoza u 21 sat u Galerijici općine Matulji.

– U kružnom obrisu ognjišta na otvorenom, nakon što vatra dogori do žeravice, uvijek ostane slika sunca. Ali onako kako se vidi iz svemira, a ne sa zemlje. Uskoro sam počeo proces izgaranja zatvarati u druge oblike. Najprije jednostavne; simbol srca, leptira, zvijezde , svastike, stiliziranih krila ptica… Crteži-ognjišta počeli su se iz sunca razvijati u konstelacije, medijem koji je središnja konzekvenca u procesi(ja)ma vatre, između go(vo)renja i izgo(vo)renosti; žeravica, koja, vidljiva samo u potpunu mraku, svojom granulacijom podsjeća na noćno nebo gusto “perforirano” zvijezdama, napisao je autor u katalogu.

Damir Stojnić, rođen je u Rijeci 1972. Diplomirao slikarstvo na ALU Zagreb 2000. Izlagao na preko stotinu skupnih i samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu (Beč, Kairo, Atena, Prag, Ravenna, Milano, London, Venecija, Trst). Dobitnik više priznanja i nagrada; otkupna nagrada Muzeja moderne i Suvremene Umjetnosti-Rijeka na 15.međunarodnom trijenalu originalnog crteža 2001/2002, otkupna nagrada Galerije Umjetnina Slavonski Brod na 4. trijenalu hrvatskog akvarela 2007, nagrada Zavičajnog Muzeja-Rovinj na “Likovna kolonija – Rovinj 2010”, nagrada Zavičajnog Muzeja-Rovinj na “Likovna kolonija-Rovinj 2013” te nagrada galerije “Kranjčar” na 51. zagrebačkom salonu. Od 2015. godine postaje članom umjetničkog kolektiva Labin Art Express u svojstvu voditelja galerije KuC “Lamparna” i umjetničkog direktora Bijenala industrijske umjetnosti (IAB). Od 2012. zaposlen kao docent na kolegiju Slikarstvo Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Živi i djeluje u Rijeci i Istri.
Izložba se može pogledati do 4. rujna.

N. Cvjetović / PodUčkun.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net