Otvorenje izložbe Ivana Fiolića sutra u matuljskoj Galerijici

Skulptorsku modelaciju u službi patosa, dramaturgije scene ili kompleksnosti ličnosti koja se prikazuje, Fijolić zamjenjuje stilizacijom i jednoobraznošću – naglašavanjem jedne karakteristike lika ili prikaza na uštrb ostalih.

Matulji – Otvorenje izložbe Ivana Fiolića održat će sutra, 11. listopada u 20 sati u prostoru matuljske Galerijice.

— Spomenici su kontinuirana umjetnička preokupacija Ivana Fijolića, pa i one njegove skulpture koje nisu mišljene za javne, već muzejske i galerijske prostore, često u oblikovnoj gesti sugeriraju spomenike. Fijolić je zarana svojim skulpturama zakoračio u procese memorijalizacije jednog društva rezervirane primarno za povjesničare i društvenopolitičke ideologe; on se nije zadovoljio pozicijom umjetnika koji donosi oblikovanje zadanog javnog sadržaja, već si je uzeo za pravo taj koncept zadanog sadržaja propitivati, mijenjati ili samostalno kreirati. Sve on to čini s mnogo ironije i humora. Oficijelne društveno-povijesne heroje ili vjerske ikone zamjenjuje narativom pop kulture. Skulptorsku modelaciju u službi patosa, dramaturgije scene ili kompleksnosti ličnosti koja se prikazuje, Fijolić zamjenjuje stilizacijom i jednoobraznošću – naglašavanjem jedne karakteristike lika ili prikaza na uštrb ostalih. Ima li uopće potrebe za nijansiranim i čuvstvenim oblikovnim tretmanom skulptura u društvu koje se zanosiprvim dojmom i koje, povrh svega, cijeni ljepotu, snagu, mladost. I slavu. Ne predstavljaju li stoga Fijolićeve skulpture autentičnu memorijalizaciju trenutka u kojem živimo, nisu li one suštinski spomenici našeg doba?, napisala je Vana Gović, u katalogu izložbe.

Ivan Fijolić rođen je u Zagrebu 1976. Školu primijenjene umjetnosti završio je1994., stekavši titulu dizajner metala. 2004. godine na nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, diplomirao je kiparstvo u klasi prof. Mire Vuce te metodiku povijesti likovne umjetnosti kod prof. Emila Roberta Tanaya, stekavši titulu profesor likovne kulture. 2008. godine upisuje Poslijediplomski doktorski umjetnički studij kiparstva. Aktivno se bavi umjetničkom djelatnošću  od 1999. godine. Autor je preko 30 samostalnih izložbi, od toga šest inozemnih. Sveukupno je sudjelovao na 63 zajedničke izložbe, od toga 14 u inozemstvu.

Izložba se može pogledati od ponedjeljka do petka, od 10 do 12 sati te od 17 do 19 sati, subotom od 10 do 12 sati.

error: Content is protected !!