Otvorenje izložbe ‘Transformacije stakla’ ove srijede u galeriji Cisterna @ Mošćenička Draga

Galerija ‘Cisterna’

Na izložbi će biti izloženi radovi studenata Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, a izložba se može pogledati svakog dana od 19 do 22 sata.

Mošćenička Draga – Otvorenje izložbe ‘Transformacije stakla’ održat će se ove srijede, 22. kolovoza s početkom u 20 sati u galeriji Cisterna.

Na izložbi će biti izloženi radovi studenata Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, a izložba se može pogledati svakog dana od 19 do 22 sata. Kolegij Staklo na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci je mladi kolegij, još uvijek u razvoju, a vode ga izv. prof. Anton Vrlić i umjetnički suradnik Robert Mijalić te asistentica Ljiljana Barković.

– Opipljiva transparentnost i magičnost staklenih površina neodoljivo je privlačna već stoljećima. Iz naoko običnih, sastojaka uz prisutnost temperature nastaje prozirna smjesa koja se hlađenjem stvrdnjava. Već je u samom kemijskom procesu pri transformiranju sirove materije u novi jedinstveni sadržaj u staklu prisutna čarolija. Prozirnost i čistoća kroz koju prolazi svjetlo ostaje vječna fascinacija kako gledatelja, tako i umjetnika. Spomenimo samo vizualno bogatstvo i moć poruka koji su od davnina do danas prenosili vitraji na sakralnim objektima. Staklo se kao medij proširilo i na različita područja umjetničke djelatnosti, kroz arhitekturu, funkcionalne predmete, dizajn, uređenja interijera, kao i unikatnu umjetničku produkciju. Isto tako, gotovo da ne postoji prostor ili djelovanje u svakodnevnom životu u kojem nema stakla u nekom primjenjivom obliku, bez obzira da li su to stakleni umjetnički objekti, nakit, posuđe, staklene pregrade, prozori, i još mnogo drugih sadržaja u staklu. Mogućnostima umjetničkog i primijenjenog oblikovanja u staklu gotovo da nema kraja… Važno je napomenuti da je staklo medij sa snažnim ekološkim akcentom, a znano je da se potpuno može reciklirati, te iskoristiti kao novo-preoblikovano staklo, kako industrijski tako i kroz umjetničko transformiranje: taljenjem na određenim temperaturama ili pak preoblikovanjem hladnom obradom u neke nove predmete, stoji u najavi koju potpisuje Ljiljana Barković.

N. Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!