Otvorenje izložbe ‘U potrazi za lakoćom postojanja’ Radovana Kunića

grožnjan

Radovan Kunić živi u Matuljima, a u Rijeci je završio studij na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, smjer kiparstvo i član je HDLU Rijeka.

Grožnjan – Ove subote, 19. srpnja, s početkom u 20 sati u gradskoj galerija Fonticus Grožnjan održat će se otvorenje izložbe Radovana Kunića pod nazivom ‘ U potrazi za lakoćom postojanja’. Ovom prigodom izdan je i katalog čiji je predgovor napisao Eugen Borkovsky, koji će također, zajedno s autorom, prisustvovati otvorenju. Mi vam donosimo nekoliko misli iz predgovora kako bi vam približili rad ovog mladog autora.

Kunic Radovan

– Slike Radovana Kunića dio su asortimana osobnog propitivanja. Umjetnik zapravo vizualno razmišlja naglas. Ovi radovi svojevrsno su čistilište veoma blisko nomadskoj skali vrednovanja datosti života. On pripada nomadima, no konvencionalni zakoni dovode ga do nesigurnosti. Njegove figure nisu sretne, ali nisu ni nesretne; nisu mirne, ali su u umirenim pozicijama, kao da pozirajući propituju. Izrez, koji nam se nudi na ogled, kompozicijski je čvrst i stabilan. Svaka, pa i najmanja, promjena bilo kojeg elementa izazvat će promjenu cijelog sustava. Zablude civilizacije o izdvojenosti unutar povijesnog vremena tope se uvođenjem spoznaje, potvrđene znanstvenim filozofsko–fizikalnim dostignućima, o prožetosti svih stvari u univerzumu i njegovoj stalnoj mijeni. Jer, svijet nije objektivno stvaran. Stvarnost je subjektivno determinirana, a potraga za spoznajom je neizbježno svedena na stalnu interpretaciju i reinterpretaciju. Značenje umjetničkog djela dekodira se pomoću svijeta umjetnosti i kulture kao mehanizama iniciranja značenja i smisla. Figure i neobične atribucije traže od nas, navikle na jednostavne poruke mega-plakata, napor očitavanja. Papirnati avion ulijeće u kadar… Nametanje diskretnih informacija promatraču, kojem autor teži, nakon obilaska radova može završiti naporom. Čini mi se da je autor to upravo želio.

Inače, Radovan Kunić živi u Matuljima, a u Rijeci je završio studij na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, smjer kiparstvo i član je HDLU Rijeka. Slikarstvo je preuzelo glavnu ulogu u njegovu umjetničkom radu te su sve dosadašnje izložbe i likovni projekti u kojima je sudjelovao nakon stjecanja diplome bili slikarske prirode. Samostalno i kolektivno izlagao nekoliko puta, a za svoj rad više je puta nagrađivan.

Serena Calderara / PodUckun.net