Otvorenje privremene umjetničke intervencije naziva “Linija” ove subote u Lipi

Riječ je o prvoj u nizu intervencija koje će se kroz 2017. i 2018. godinu održavati u memorijalnom kompleksu ruševina smještenih nasuprot Memorijalnog centra Lipa pamti.

Lipa – U subotu, 7. listopada, s početkom u 12 sati zakazano je otvorenje privremene umjetničke intervencije naziva “Linija” riječke umjetnice Nike Rukavine.

Riječ je o prvoj u nizu intervencija koje će se kroz narednu 2017./2018. godinu održavati u memorijalnom kompleksu ruševina smještenih nasuprot Memorijalnog centra Lipa pamti. Ruševni objekti Lipe predstavljaju svjedoke i materijalizaciju njene teške povijesti. Gubitkom svog fizičkog integriteta te dominacijom praznine postaju snažna metafora te medij posredovanja ljudskog gubitka. Privremenim umjetničkim intervencijama uklopljenim u spomenuti memorijalni kompleks promišljat ćemo o stvarnim i simboličkim prazninama kao gradivnom tkivu našeg postojanja danas.
“Linija” je site specific rad smješten na mjestu povijesnog stradanja te realiziran u suradnji s lokalnom zajednicom. On donosi refleksiju umjetnice na memoriju Lipe te propituje njen simbolički potencijal. Alkemijskim tretmanom Nika Rukavina “zacjeljuje” ruinu, sugerira proces regeneracije koji se u Lipi odvijao kroz dugi i mukotrpni period žalovanja te fizičke obnove mjesta. Istovremeno, Nikin nas rad podsjeća da spomenuti proces još uvijek traje.

Istom ćemo prilikom predstaviti umjetničke radove učenika Građevinske tehničke škole iz Rijeke nastale na radionici “Silent manifesto” koja se u travnju 2017. održala u Memorijalnom centru Lipa pamti pod vodstvom umjetnice Nike Rukavine, profesorice Asje Rukavine Bikić te povjesničarke umjetnosti Dunje Tišma. Sve spomenute aktivnosti čine dio projekta Inverting Battlefields – for a borderless future kojeg financira austrijsko udruženje Xenos Association, a provode se u suradnji s Udrugom Kombinat iz Rijeke.

Rad “Linija” moći će se razgledati do 14. listopada.

N. C. / PodUčkun.net

error: Content is protected !!