Otvorenje samostalne izložbe ‘Leitmotiv mog života’ ovog petka u Galeriji “Cisterna”

Kob je rođen u Indoneziji, u njemu čuči azijski duh daleke egzotike, opuštenost i rajski zen Balija, jedan drugačiji, sporiji, smireniji i humaniji život od ovoga na zapadnoj polutki. No utjecaj klasike, tradicije i povijesti Europe ostavljaju pečat u njegovom životu i na njegovim slikama.

Mošćenička Draga – Otvorenje samostalne izložbe ‘Leitmotiv mog života’ autora Wintsch Koba održat će se ovog petka, 21. kolovoza u 19:30 sati u Galeriji “Cisterna” Zajednice Talijana Mošćeničke Drage.

– Švicarac je u cipelama Mediterana, točnije Mošćeničke Drage u koju je prvi puta zakoračio davne 1959. godine. Otada gotovo svake godine, vozeći iz Švicarske, dolazi svom drugom domu, plaži Sipar u Dragi. Plaža, život na plaži, manifestacije, turisti, vile i nepregledni bijeli šljunak lajtmotivi su njegova slikarskog stvaralaštva, barem onoga dok provodi dane odmora u ovoj netaknutoj uvali na sjevernom dijelu Jadrana. Kob je rođen u Indoneziji, u njemu čuči azijski duh daleke egzotike, opuštenost i rajski zen Balija, jedan drugačiji, sporiji, smireniji i humaniji život od ovoga na zapadnoj polutki. No utjecaj klasike, tradicije i povijesti Europe ostavljaju pečat u njegovom životu i na njegovim slikama. Civilizacije Antike i Rima, Austro-ugarske, kolijevke Mediterana, francuskih impresionista i ekspresionista, privlače ovog slikara. Utjecaj mnogih vidljiv je u njegovim djelima, no stil je osebujan, više osobni, kao sfumato kolor fotografija uhvaćenog trenutka draške ljetne sieste, ljudi uvučenih u sklad prirode, simbioze mora i zelenila, pijeska, vila i otočja. “Draga – Leitmotiv moj života“ ime je ove izložbe čovjeka koji je rođen davne 1931. godine i jedan je od prvih, apsolutno prvih posjetitelja Mošćeničke Drage u koju je, kao državljanin neutralne Švicarske, dolazio iza rata nekoliko godina prije prvih turista iz Njemačke. U čast tog putnika, borca i zaljubljenika u Mošćeničku Dragu, organizirali smo ovu izložbu u znak zahvalnosti što je svoje osjećaje, misli i ideje pretočio u svoje slike na kojima su naslikani prozori u njegov i istodobno naš svijet – plaža Sipar i Cres koji prizivaju nove horizonte i nova stvaranja. Hvala Wintsch, napisao je Riccardo Staraj u katalogu koji prati izložbu.