Otvorenje zajedničke izložbe slika i umjetničkih fotografija Željka Čurčića i Davora Hrvoja „Jazz vs Jazz“ ovog ponedjeljka u Voloskom

Vološćanska Galerija –Atelijer Žana- Boyd ovog ponedjeljka otvara vrata prvim gostima.

Volosko – Otvorenje zajedničke izložbe slika i umjetničkih fotografija Željka Čurčića i Davora Hrvoja „Jazz vs Jazz“ održat će se 3. lipnja s početkom u 18,30 sati u Galeriji –Atelijer Žana- Boyd.

Svečano otvorenje bit će popraćeno koncertom Zvjezdana i Vedrana Ružića, u ime organizatora Udruge „Ex Tempore Volosko“ Opatija, izložbu će otvoriti predsjednica Udruge Snježana Boyd, a o radovima će govoriti akademska slikarica Melita Sorola Staničić, iz čijeg predgovora u katalogu ističemo: ”Davor Hrvoj fotografira portrete glazbenika tijekom izvođenja koncerta, on u svom dugogodišnjem iskustvu slušaoca svoju pažnju s glazbe prenosi na objektiv te na neki način sjedinjuje slušni i vizualni doživljaj. Na njegovim fotografijama osjećamo trenutak naboja emocija na licu glazbenika tijekom izvođenja koncerta i tako nam on posredno prenosi glazbeni trenutak, koji sada doživljavamo u tišini. Kao što se svaka kompozicija sastoji od tišine i zvuka, tako se i proces nastanka ovih fotografija sastoji od trenutaka zvuka i trenutaka tišine.  Željko Čurčić svoje crteže radi u intimnijoj atmosferi, posvećujući se slušanju glazbe s CD-a ili vinila gdje naviru vizualna sjećanja s koncerata. Kroz poteze, geste, linije koje direktno stvara energija ruke u času slušanja, u odnosu s netaknutim bjelinama papira nastaje ritam, puno i prazno, zvuk i tišina. Ritam koji je zajednički glazbi i crtežu, improvizacija, igra poznatim elementima, izneneđenje, prihvaćanje i prepuštanje. Kompozicije ritmičkih cjelina u nama pobuđuju doživljaj glazbe i evociraju trenutke provedene na koncertima. Oblik i praznina, zvuk i tišina… jedno. “

„Ono što umjetnost čini umjetnošću, a razlikuje je od svakodnevice je prisustvo transcendentalnosti. Umjetnička i kreativna izvedba očituju se u određenom stanju uma performera ili performerice koji izlaze iz svakog okvira iskustva i postaju apstraktni, metafizički. Ono je prisutno u izloženim portretima te predstavlja okosnicu i najsnažniju poruku izložbe ovih dvoje autora…“ Lidija Strika, mag.hist. art. (Izvor: Jazz.hr)

Izložba ostaje otvorena do 7. srpnja, a svojim sadržajem prati manifestacije RetrOpatija i Liburnija Jazz Festival, a može se pogledati od ponedjeljka do srijede od 18,30 do 21,30 sati, a od četvrtka do subote od 10 do 14 sati.

error: Content is protected !!