Otvoreno 9. izdanje LFF-a @ Ičići

fit_film…u lučici se, usprkos sparnoj večeri, okupilo preko pet stotina ljubitelja dokumentarnog filma…
…Liburnia Film Festival do subote donosi hrpu kvalitetnih domaćih dokumentaraca…

Ičići – Sparina u zraku dobila je svoj osvježavajući kontrapunkt na velikom platnu u ičićanskoj lučici – 9. izdanje Liburnia Film Festivala, u srijedu navečer otvorili su zimski pejsaži dokumentarnog filma ”Od 6 mjeseci do 3 godine”, koji prati sudbinu maloljetnih kriminalaca i prijestupnika smještenih u ”popravni dom” u Turopolju.
Mjera odvajanja od svoje društvene sredine izriče im se na minimalno šest mjeseci, a maksimalno tri godine, s ciljem ispravljanja njihova stanja nazvanog ”izraženim poremećajima ponašanja i nedovoljnom spremnosti da prihvate odgojne utjecaje”. Pred kamerom Ive Kraljević, u filmu Miroslava Sikavice i Nede Frank, našlo se nekoliko mladića skrivenih kapuljačama i tamnim sjenama, koji su prenijeli svoje priče koje su ih dovele do višemjesečnog ”hlađenja” – jedan je orobio dućan kako bi organizirao rođendansku proslavu uz bend, pivu i odojke, drugi je u pijanom stanju nasmrt premlatio prijatelja, treći iza sebe ima već 33 kriminalna djela… A svima im je zajednička želja da nakon napuštanja turopoljske odgojne ustanove u nju nikad više ne kroče nogom.
Dokumentarni film ”Ratni reporter” snimatelja HTV-a Sebstiana Kolbasa priča već dobro znanu priču o Domovinskom ratu, ali iz osebujne perspektive – one vlastite. Kolbas je na platnu posložio svoju životnu priču, u kojoj centralno mjesto zauzima vrijeme provedeno na ratištu u ulozi ratnog reportera; te strahovi, nade, razmišljanja i očekivanja koje su proživljeni dani ostavili u njemu.
Nakon pauze na repertoaru je bio ”glazbeni blok” – redateljica Valentina Klasić pokušala je saznati što je zajedničko inžinjeru agronomije i diplomiranom ekonomistu sa stalnim zaposlenjem, poznatima po nadimcima Hadži i Pajo. Oni su odabrali svirku na ulici, proputovali svijet i naučili biti najbolji u onome što rade, a ona je rad njihova benda ”Kraljevi ulice” spremila u malu filmsku kameru i prenijela na veliko platno. Posljednji dokumentarac prvog dana, i prvi riječki film – ”Rock’n’Roll je kriv za sve?” autora Deana Lalića i Sanjina Stanića pred mnoštvom okupljenih posjetitelja iznijela je biografiju grupe ”Fit” – film pun preokreta sa osvrtom na novi val, Ri-val i tadašnju scenu općenito, priča je o velikoj popularnosti, tadašnjoj sceni općenito, generacijskoj nesreći, od velike popularnosti do izbjegličkog života u Amsterdamu i sviranju na ulicama pa sve do ponovnog pokušaja povratka na scenu u 21. stoljeću, u starom-novom prostoru koji se danas moderno zove ”regija”.
Davor Žic / Liburnija.net

error: Content is protected !!