Otvoreno pismo liburnijskih građevinara gradonačelniku Ivi Dujmiću

radovi_icici…liburnijski građevinari gradonačelnika Opatije prozivaju da protežira velike tvrtke na uštrb malih poduzetnika iz ovog kraja…
…žale se i na lošu kvalitetu radova koje izvode najveći izvođači – Osijek Koteks, Goran Delnice, Viadukt…

Otvoreno pismo namijenjeno opatijskom gradonačelniku Ivi Dujmiću, u kojem ga liburnijski mali obrtnici i obiteljske tvrke iz područja građevinarstva prozivaju jer im ”nije dozvoljeno raditi”, stiglo je i na adresu našeg portala.
Pismo prenosimo u cijelosti, uz napomenu da stavovi izneseni u njemu nisu nužno stavovi redakcije portala Liburnija.net.
…U nastavku pročitajte pismo liburnijskih građevinara…
Sramotno je da gradonačelnik Opatije, koji striktno zastupa zabranu radova, sada izjavljuje kako će se cijelo ljeto graditi na kompletnom području grada Opatije (osim Veprinca), odnosno da će se radovi izvoditi tijekom čitave godine.
Gospodine gradonačelniče, tko ste Vi da možete odlučivati tko može raditi, a tko ne? Gdje to piše da Vi s novcem poreznih obveznika možete raditi što hoćete i kad hoćete. Svojom zabranom radova od 15. svibnja do 1. rujna ugrožavate egzistenciju malih obiteljskih tvrtki i obrta s ovog područja, a, s druge strane, velikim tvrtkama koje ne plaćaju svoje podizvođače i ne završavaju poslove (garaža) na vrijeme, dozvoljavate rad da uzimaju novac tih istih malih poreznih obveznika koji su do 1. rujna na čekanju.
Hvalite se da radovi na cesti Carmen Sylva idu po planu, a sramota je da nisu već gotovi, a neće ni biti do datuma kojeg ste Vi naveli. Autobusna stanica u Ičićima počela se graditi na dan početka zabrane radova, 15. svibnja, obalni put nije gotov, radovi su mogli početi na jesen. Nitko nema ništa protiv radova, neka se radi – ali to znači da ste Vi vlast i da možete raditi što Vas je volja i kršiti vlastite propise, zakone i odluke, a mi ne možemo.
U mnogo poznatijim i većim svjetskim destinacijama nego što je Opatija, gdje je dnevni prolazak turista jednak godišnjem opatijskom turističkom prometu, ne prestaju radovi zato što dolaze turisti. Zašto se u strogom centru Opatije ne zabrane zemljani radovi od 1. srpnja do 31. kolovoza, ali da se dozvoli rad u okolnim područjima? Turistima ti radovi sigurno ne smetaju, smetaju samo domaćima, pogotovo ako je u pitanju (kao izvođač) neka mala obiteljska tvrtka ili obrt s područja grada Opatije. Tvrtke kao Osijek Koteks, Viadukt, Goran Delnice i slični mogu raditi cijelu godinu uz blagoslov gradonačelnika kojeg smo mi birali. Tako nam i treba.
Želimo još napomenuti, da će vjerojatno izgradnju dvorane dobiti Osijek Koteks (jer će dati najnižu ponudu, kao i obično, a to je u javnoj nabavi osnovni uvjet da se dobije posao), a garaža još uvijek nije gotova i neće ni biti tko zna do kada. Razlog zašto nije gotova je kašnjenje zemljanih radova, a to je samo zbog slabe organizacije Osijek Koteksa. Osijek Koteks kasni s radovima na Voloskom, u Ičićima, u Iki…
Željeli bismo ovom prilikom postaviti još jedno pitanje – kada će nadležni kontrolirati nadzorne inžinjere? Oni su veoma bitna karika u lancu građevinskih radova. Trebali bi gubiti licence, jer dozvoljavaju ugradnju nekvalitetnog materijala. Naime, da bi velika tvrtka koja dobije posao, mogla radove izvesti u okviru ponuđenih cijena, ide na uštrb kvalitete – ugrađuju se netestirani i nekvalitetni materijali i to na kompletnom području Liburnije (za to imamo fotografije kao dokaze). Oko cijevi se ne stavlja frakcija od 0-4, nego jalovina, a tampon se ugrađuje od 0-100 (Goran Delnice iz čeljusne drobilice) – sve protivno pravilima struke. Za dvije godine to će se morati popravljati, opet o trošku tvrtki i obrta koji pune proračun Grada, a danas stoje, jer imaju zabranu radova. Tko je taj tko će poslati inspekciji nadzor i uzeti licence nadzornih inženjera, koji uzimaju novce i potpisuju te građevinske radove kao da je sve u redu?
Ponavljamo, sve tvrtke koje rade trenutačno na vodoopskrbi i kanalizaciji ne rade po pravilima struke, što znači – svim nadzornim inženjerima treba oduzeti licence i pravo na rad da se ne mogu više baviti tim poslom.
Napominjemo za one koji ne znaju – nadzorne inženjere plaćaju investitori (ovdje konkretno Grad Opatija) da bi se tvrtka koja obavlja radove pridržavala pravila struke, odnosno kvalitetno obavila radove.
Gospodine gradonačelniče, ne hvalite se novcima, koliko ste ih potrošili i što ste napravili, to nije mjerilo dobre vlasti. Biti dobra vlast znači misliti na sve segmente u ovom Gradu, a vi mislite samo na sebe i provodite zakone i pravila kako Vama paše da biste skupili glasove za sljedeće izbore…. Sramotno!
No ponovo kažemo, tako nam i treba jer smo Vas sami izabrali, ali proći će i ovaj mandat kao što svi prolaze. Mi ćemo barem u nekom broju /(koji uspijemo preživjeti) biti i dalje tu na svojim mjestima, a Vi?, pitaju se u otvorenom pismu opatijskom gradonačelniku koje potpisuju ”male građevinske tvrtke i obrti s liburnijskog kraja kojima je spriječeno pravo na rad”.

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net