Otvoreno pismo malih dioničara LRH Jadranki Kosor

lrh_hotel_ambasador…mali dioničari u svom pismu traže od Vlade da ”uzme stvari u svoje ruke”…
…predlažu i rješenje koje bi trebalo zadovoljiti sve uključene strane…

Opatija / Zagreb – Mali dioničari Liburnia Riviera Hotela, okupljeni u istoimenu udrugu, poslali su otvoreno pismo predsjednici Vlade Republike Hrvatske Jadranki Kosor. U pismo predlažu moguće rješenje za problem LRH koje bi zadovoljilo sve uključene strane – lokalnu samoupravu, male dioničare, SN Holding i Vladu.
Više o tome pročitajte u nastavku, donosimo pismo u integralnoj verziji.
Poštovana predsjednice Vlade Republike Hrvatske,
cijeneći Vašu odluku i napor u rješavanju problema koji su se godinama nakupljali i prate društvo
Liburnia Riviera Hoteli (LRH), ovim putem na Vas apeliramo da još jednom razmotrite okolnosti u kojima se nalazi oko 1800 malih dioničara: radnika, bivših radnika i umirovljenika LRH, pojedinačnih ulagača iz Hrvatske ali i državljana zemalja Europske unije. Na Grad Opatiju (i još tri općine) je Hrvatski fond za privatizaciju 2007. godine prenio 25 posto + 1 dionicu društva LRH, što je Grad prihvatio unatoč upozorenjima HANFA-e da time, na temelju Zakona, dolazi u obvezu objave ponude za preuzimanje. Od trenutka kada je, opet na temelju Zakona, HANFA izdala Rješenje o obvezi objave ponude Grad Opatija na svaki mogući način izbjegava tu ponudu i podnijeti, ne uzimajući uopće u obzir nalaženje rješenja kojim bi se zaštitili interesi svih uključenih strana, pa time i malih dioničara od kojih su veliki dio granani Grada Opatije i općina.
Zbog nepoštivanja obveze objave ponude, Grad Opatija ne može raspolagati svojim dionicama, pa tako niti glasovati na Skupštini LRH, što novom većinskom vlasniku, SN Holdingu, omogućava potpunu kontrolu nad kompanijom. Takvu situaciju je SN Holding već iskoristio i sada može, bez suglasnosti Grada Opatije i malih dioničara, dokapitalizirati tvrtku i time smanjiti udio ostalih dioničara. Vjerujemo da Vlada, odobravajući Sporazum između HFP-a i SN holdinga, nije željela da se isti iskoristi protivno interesima malih dioničara, ali i Grada Opatije koja više neće imati toliko željenih 25 posto + 1 dionicu kao kontrolni paket već puno manje od toga.
Proteklih dana mediji su izvještavali kako će Vlada RH i HFP učiniti sve što je u njihovoj moći da spase Grad Opatiju od obveze objave ponude i posljedica neobjavljivanja iste. No izbjegavanje te zakonske obveze bio bi neodgovoran i više nego štetan potez prema malim dioničarima. Uz to, Grad Opatija pokušava dokazati da je njihov, za sada, kontrolni paket dionica izvorno stečeno vlasništvo, no međutim, istovremeno gradski dužnosnici su izglasavajući prihvaćanje nagodbe sa HFP-om odustali od te tvrdnje, o čemu je izvješten i Upravni sud na kojem Grad Opatija obvezu želi osporiti. Ovakav pristup rješavanja problema malih dioničara LRH je ruganje pravnoj državi jer dva državna tijela: Grad Opatija i HFP javno i putem medija naglašavaju kako traže način da ”zaobiđu Zakon”, a usudimo se reći i da ”zaobilaze istinu”.
Stavljanje društvenog ispred privatnog interesa u mnogim je segmentima života poželjno, no tržište kapitala to ne trpi i ovakvi potezi mogu ga ugroziti te se mora u potpunosti osigurati zaštita privatnog vlasništva i stečenih prava, a naravno i poštivanje Zakona. Svjesni smo i situacije u kojoj se našao Grad Opatija. Međutim, u kojoj se situaciji nalazi velik broj malih dioničara, danas umirovljenika, bivših radnika, koji su dionice plaćali 1.000 tadašnjih DEM ali i posve legitimnih ulagača koji su većinom te 2007. godine dionice kupovali po 6.000 kuna i to baš od SN holdinga vjerujući da će se sa Gradom kao suvlasnikom krenuti u javnu i transparentnu privatizaciju LRH? Nitko od nas ne želi bankrot i blokadu Grada Opatije i okolnih općina, a ovim smo putem slobodni ponuditi jedno od alternativnih rješenja koje bi uključivalo odluku Vlade RH te HFP-a.
Alternativno rješenje podrazumijeva da Grad Opatija i SN Holding objave zajedničku ponudu za
preuzimanje, ali prema obvezi Opatije i to u dionicama iz portfelja HFP-a. Za istu se ne bi moralo
osigurati garanciju od 1,35 milijardi koje se spominju nego 250 milijuna kuna. Dionice LRH koje bi u ponudi bile prikupljene pripale bi HFP-u i zapravo bi se napravila zamjena jedne dionice LRH za neke druge dionice u vrijednosti od 6.000 kuna. Za takvo rješenje postoji zakonska podloga, a time bi Grad Opatija riješio svoj problem i to ne na štetu malih dioničara. Uvjereni smo kako bi takvo rješenje bilo prihvatljivo za Grad, Vladu i male dioničare, a moglo bi biti interesantno i SN holdingu.
Na taj način izbjegli bi se i troškovi koji će u slučaju da se ovaj spor bude rješavo sudski na kraju ipak pasti na teret države jer je jasno da Grad Opatija i općine to ne bi mogli sami podnijeti. Smatramo ovo pravednim rješenjem i ističemo svoje uvjerenje kako imovina LRH, ponajprije nekretnine, vrijede više od 1,5 milijardi kuna (cijena dionice od 5.000 kuna), a što je moguće vrlo jednostavno provjeriti i dokazati što bi značilo da ni država ovim rješenjem ne bi bila oštećena.
Mali dioničari, članovi Udruge, jednostavno ne mogu pristati na prodaju svojih dionica po cijeni koja je višestruko niža od stvarne vrijednosti Liburnia Riviera Hotela, ponajviše zbog činjenice da je Zakon na njihovoj strani te će zaštitu svojih prava potražiti sudskim putem.
Srdačno Vas pozdravljamo u nadi da ćete naći vremena i volje za sagledavanje naše strane priče, te da će se iznaći način za rješavanje ovog problema, budući je namjera Vlade bila prekinuti dugogodišnje sporove oko LRH, a ne otvarati nove, stoji u pismu koje potpisuje predsjednik Udruge malih dioničara Liburnia Riviera Hotela Dražen Nikolić.
Davor Žic / Liburnija.net

error: Content is protected !!