Ove srijede na sjevernom Jadranu puhat će jaka i olujna bura, moguća je slaba susnježica ili snijeg

U četvrtak će se postupno osjećati sve jači priljev tople zračne mase s juga, te će stoga značajno zatopliti.

Rijeka – Tijekom sutrašnjeg dana očekuje se dosta sunčanog vremena, promjenjivo oblačno, ali još uvijek uz podosta sunčanih razdoblja, bit će i u utorak. No, od utorka navečer počinje u naše krajeve stizati hladna fronta s mogućnošću snijega u srijedu.

– Utorak navečer donosi postupni porast naoblake sa zapada. U noći na srijedu vjetar će ponovo jačati, na sjevernom Jadranu bura, a na južnom jugo. U srijedu ujutro na Jadranu očekujemo sve češću kišu, a s obzirom na niske temperature na sjevernom Jadranu, osobito u brdskim dijelovima Istre, u riječkom zaleđu, višim predjelima Krka i Cresa te u podvelebitskom području moguća je uglavnom slaba susnježica ili snijeg. Više snijega se očekuje u gorskim krajevima, a do kraja srijede malo snijega može pasti i u središnjim i sjevernim krajevima unutrašnjosti Hrvatske, te u Sloveniji. U Slavoniji očekujemo također nešto oborine ali uglavnom kišu, te mjestimice u zapadnoj Slavoniji nije isključena kiša koja se ledi na tlu uslijed temperaturne inverzije i mogućih temperatura ispod nule uz tlo. Malo snijega može pasti i u višim predjelima BIH, a u Hercegovini kiša. Najsušniji dio regije će biti istok (Srbija), upozorava meteoadriatic.net.

Tijekom srijede na sjevernom Jadranu će puhati jaka i olujna bura, a na južnom dijelu jako jugo. U četvrtak će vjetar slabiti. Temperature će u srijedu ujutro u kopnenom dijelu biti uglavnom posvuda ispod 0°C, a poslijepodne oko nule ili malo iznad, najtoplije u Slavoniji te na istoku (Vojvodina, Srbija) gdje bi ponegdje mogla temperatura narasti do oko 5°C. U gorskim krajevima će cijeli dan biti ispod nule, a na Jadranu značajni temperaturni kontrasti, od blizu nule ponegdje na sjevernom dijelu, posebice u najvjetrovitijim područjima (Senj, …) pa do 15-tak Celzijevih stupnjeva na južnom Jadranu i vanjskim otocima Dalmacije.

U četvrtak će se postupno osjećati sve jači priljev tople zračne mase s juga, te će stoga značajno zatopliti. Valja napomenuti da je uz sve izraženije pritjecanje toplog zraka s jugoistoka u drugom dijelu srijede te u noći na četvrtak i četvrtak ujutro, uz moguće zadržavanje oborina i hladnog zraka u prizemnom sloju, u području Like moguća pojava kiše koja se smrzava na tlu i stvara poledicu.

Oborine bi trebale slabiti tijekom četvrtka i većinom prelaziti u kišu, mjestimice ledenu u jutarnjim satima. U petak daljnje smirivanje vremena uz moguća sunčana razdoblja i još više temperature zraka, a na Jadranu se do kraja dana očekuje jako jugo kao posljedica približavanja nove ciklone sa sjeverozapada.

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net